Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що уряд готує для Росії нові санкції, які будуть негативно впливати на економіку сусідньої держави. Про це йдеться на Урядовому порталі.

Вперше Україна ввела санкції проти Росії у серпні минулоріч. Вони передбачали заморожування активів російського бізнесу, заборону мовлення і роботу в її інтернет-просторі російських ЗМІ, приватизацію підприємств, користування ліцензіями росіянами, а також відмову від транзиту України через територію Росії. Також на розгляд в Європейський суд подані позови України на Росію.

"Думаю, слова прем'єра потрібно сприймати серйозно. Санкції дійсно продовжать. Ймовірно, їх спрямують проти російської побутової хімії, автомобілів, виробів легкої промисловості", - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

На його думку, ці санкції швидко скоротять наповнення російського бюджету.

"Більшість продукції, яку возять із Росії, виробляють міжнародні корпорації. Після того, як вони побачать, що експорт для них в Україну закритий, а самі росіяни не купівельно спроможні, вони підуть із Росії. Цілі російські регіони почнуть занепадати", - зазначає експерт.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За півтора року продовольча інфляція в Росії досягла 28,7% по відношенню до цін грудня 2013 року. Через падіння рубля на 18-20% подорожчали імпортні товари.

Павло Мельник вважає, що Україна має підсилити економічні санкції, аби успішнішим було проведення АТО.

"По-перше, варто заборонити рефінансування фінустанов, що так чи інакше пов'язані із Росією. Просто кажучи, це всі російські банки в Україні. По-друге, слід заборонити використання рубля при обмінно-валютних операціях. Для цього потрібно перестати проводити торги по рублю на міжбанку. Зараз переважно обмінюють гривні на рублі або рублі на гривні фізособи, що працюють в Росії. Так їм прийдеться в Росії продавати свої зароблені рублі й ввозити в Україну долари. Таким чином буде збільшуватися притік американської валюти в Україну", - каже Павло Мельник.

Читайте також Навесні росіян чекає тотальний дефіцит, черги і падіння рубля - експерт

На його думку, паралельно із економічними санкціями потрібно активізовувати антитерористичну операцію.

"Якщо зараз при млявому наступі наших військ в росіян вистачає грошей на війну, то при активних атаках і жорстких санкціях вони не зможуть підтримувати своїх бойовиків і змушені будуть здавати один за одним наші населені пункти", - вважає фахівець.