Нафта Brent знову встановила черговий рекорд по зниженню ціни – подешевшала до 46,12 доларів за барель на Лондонській біржі. Це найнижча ціна за останні 10 років. Американську нафту WTI продають за 40,85 доларів. Європейські експерти пояснюють подешевшання скорочення споживання нафти Китаєм і США, а також повідомлення про переповнені резерви у США.

"Падіння нафти відбувається через переповнення резервів у всьому світі. Взагалі зараз видобуток на 20 мільярдів барелів більше, ніж споживання. Плюс до цього всього ми на порозі виходу на світові ринки Ірану. Це означає, що нафти стане ще більше, значить вона й надалі дешевшатиме", - говорить "Знай" Геннадій Рябцев, директор наукового центру "Психея".

Читайте також Через падіння юаня нафта може подешевшати на 10 доларів

На його думку, є всі передумови зниження цін до 28-30 доларів за барель.

"Правда, навряд чи ціна опуститься настільки низько. Це дуже невигідно для росіян, тому вони робитимуть різні диверсії в районах видобутку нафти. Всіляко намагатимуться тримати ті регіони у напрузі. Інакше ціна опуститься нижче собівартості російської нафти й їхній бюджет ні буде чим наповнювати. Адже це залежить напряму від торгівлі енергоносіями. Проте навіть із російськими диверсіями ціна опускатиметься, до кінця року можемо розраховувати на 35-37 доларів за барель", - прогнозує експерт.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Не дивлячись на зниження цін нафти, українські заправні мережі не знижують вартості бензину та дизпалива. Ціни не змінюються із травня. У консалтинговій компанії "ЮПЕКО" це пов'язують із поганим контролем влади за цінами в мережах та не надто активними діями Антимонопольного комітету.

"Другим фактором є те, що більшість пального на нашому ринку імпортоване. Це 85 відсотків від всього палива. Тобто ввозиться не нафта, а готовий бензин і дизпаливо", - каже "Знай" Олександр Сіренко, директор консалтингової компанії "ЮПЕКО".

Він вважає, що ціни на вітчизняних АЗС почнуть знижуватися лише тоді, коли на світових ринках вони протримаються кілька тижнів.

"Вони мають стабілізуватися. Також багато залежить і від курсу. Адже через різкі коливання і стрибки українські нафтотрейдери закладають у ціну пального валютні ризики", - каже експерт.

Нагадаємо, на початку тижня нафту Brent продавали на світових ринках по 48,63 долари за барель.