Друге півріччя 2015 року може побільшати проблемних кредитів у портфелях українських банків, прогнозують фахівці міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

В українських банках скрутне становище із залученням депозитів для перекриття проблемних кредитів, через це проблемними визнаватимуть і ті, власникам яких можна було б дати кредитні канікули.

За останні три місяці в українських фінустановах спостерігається тенденція до збільшення частки нестабільних депозитів. Зараз таких – 51%.

"Насправді, ситуація є стабільною й суттєвого погіршення не прогнозується. Основна частка проблемних кредитів суттєво не зміниться до кінця року. За рік в українських фінустановах валютні депозити скоротилися удвічі, гривневі в 1,8 разів", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Власники трикімнаток не платитимуть податок на нерухомість - експерт

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За його словами, у травні-червні вперше за рік обсяги депозитів у різних фінустановах почали рости.

"Це пов'язано із більш-менш стабільним курсом. А потім у липні люди знову почали забирати гроші із банків через повідомлення про ймовірний дефолт", - каже експерт.

До кінця року кількість депозитів у гривні зросте, це значить, що рівень проблемних кредитів залишиться таким, як зараз, вважає Олександр Жолудь.

"В доларах депозити не ростимуть. Цього року було багато ситуацій, коли банки видавали валютні депозити у гривні або затримували їх перед валютними коливанням, тому люди не ризикують. Валюту переважно тримають вдома. Цьогоріч банки не повертатимуть до колишніх кредитних програм. На них бракує грошей. Якщо наступного року побільшає валютних депозитів, тоді фінустанови знову видаватимуть кредити", - прогнозує експерт.