Печерський районний суд зняв сьогодні арешт з проданої нафти олігарха з оточення Януковича – Сергія Курченка. Експерти вважають, що суди намагалися вирішити застаріле питання "під шумок" після виборів й не пов'язують це зі вказівками центральної влади.

"Відпала потреба у подальшому блокуванні нафтопродуктів, на які було накладено арешт, оскільки вказане в ухвалі майно: нафта, продукти її перероблювання, в т.ч. бензин та дизельне паливо, а також похідні від них, які знаходилися на території заводу, на даній території відсутні", - пояснив суд своє рішення, внесене до Єдиного судового реєстру сьогодні зранку.

У вересні суд заарештував нафту та нафтопродукти вартістю понад 340 мільйонів гривень в рамках кримінального провадження Генеральної прокуратури. Компанії, наближені до Курченка, звинувачували у "привласнені державного майна в особливо великих обсягах шляхом зловживання службовим становищем". Сьогодні це рішення, де-факто, скасували.

"Враховуючи, що рішення просто підписали та внесли до реєстру сьогодні зранку, судді сподівалися, що цього не помітять під післявиборчий галас. Отже кон'юнктурне рішення прийняли заздалегідь "під шумок", але промахнулися, оскільки вибори пройшло досить спокійно. Враховуючи велику кількість одіозних суддів, припускаю, що вони могли зробити це й без замовлення "з гори" -- хтось вчасно заніс гроші", - прокоментував "Знай" рішення політолог Тарас Чорновіл.

Експерти вказують, що фактичний реванш колишніх "регіоналів" на місцевих виборах на Сході України призведе до активізації в виведенні з-під санкцій та арештів з майна й активів колишніх високо посадовців.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

"Нинішня влада й так лояльна до активів колишніх "регіоналів", за майже два роки після Євромайдану ніхто з них, по факту, не постраждав. Скільки грошей вони знайшли, арештували та повернули в бюджет? Нуль. Вони не зацікавлені займатися цими справами. Справою Лазаренка більше переймаються американці, ніж українська прокуратура, отже ніяких суттєвих змін не варто очікувати", - сказав "Знай" політичний експерт Тарас Загородній.

Відсутність реформування судів та прокуратури призводить до ситуацій, коли суди відверто підставляють нинішню владу.

"Чому представники уряду та президент почали знов говорити про оновлення суддів саме перед виборами? Бо треба пояснити наявність в системі одіозних суддів, які відпускають "беркутівців" й корумпованих прокурорів. До другого туру місцевих виборів у мери міст пройшло чимало кандидадіт від Блоку Порошенка, отже й обговорень навколо реформи судів буде дедалі більше", - вважає політолог та публіцист Віктор Таран.

Читайте також: Печерський суд арештував рахунки офшорних компаній Курченка

Всі експерти сходять в тому, що рішення суду саме в день після виборів можна вважати або співпадінням, в якому не зацікавлена влада, або змовою суддів з окремими чиновниками.

"Це схоже на злочинну змову суддів із представниками влади. Не Порошенком, чи Яценюком, а когось в великого натовпу чиновників з політичних кіл, які вміло "ловлять рибку у мутній воді". Після виборів влада приймає непопулярні рішення лише щодо реформ, а крадуть чиновники – завжди", - підсумовує Чорновіл.