У жовтні обсяги продажів квартир у Києві встановили новий антирекорд. За місяць між покупцями і продавцями було укладено 942 угоди. З них – 549 про купівлю потриманих квартир, 393 – нових. Про це повідомляють в Ріелторській палаті України.

"Такі низькі продажі були востаннє в середині літа. Літо це сезон відпусток, тому люди здебільшого відпочивають і активність купівлі житла суттєво падає. У середині осені зазвичай продажі йдуть найкраще, але цей рік став винятком", - говорить "Знай" Віктор Несін, голова Національної ради Ріелторської палати України.

За його словами, така ситуація спричинена тим, що через зниження купівельної спроможності люди й далі відкладають купівлю житла.

"Воно не по кишені більшості українців. Якщо вони й купують житло, то недороге. На вторинному ринку найбільш популярні квартири метражем 30-50 квадтратних метрів, здебільшого це "хрущовки". У новобудовах попитом користується житло 50-80 квадратів. Переважно однокімнатні квартири. Якщо говорити про покупців, то це переважно ті, що обмінюють житло. Скажімо, батьки продають квартиру й купують собі та дітям та інші подібні варіанти", - пояснює експерт.

За останні півроку вартість квартир у доларах впала на 7-12%. Однокімнатне житло у панельному будинку можна знайти за $35-37 тис. Востаннє ціни на такому рівні були 2010 року.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"В гривнях вартість не знижується через знецінення нашої валюти. Якщо долар ростиме й надалі, то, на жаль, спостерігатимемо і ріст гривневої вартості житла. У доларах цікп падатиме, бо буде й надалі малий попит", - прогнозує фахівець.

Нагадаємо, після подорожчання американської валюти у лютому 2015 року попит на житло у Києві зменшився на 40%, за даними "СВ-девелопмент".