Цивільні мешканці міста Ракка, яке угруповання "Ісламська держава" обрало своєю столицею, виживають під авіаударами серед жорстокостей джихадістів.

Подробиці життя звичайних людей під владою ІДІЛ пише британська Financial Times.

"Ти просинаєшся вранці і, якщо не чути обстрілів або літака, що долає звуковий бар'єр, то видається, що це може бути непоганий день", - цитує видання місцевого мешканця. З ним газета зв'язалась через інтернет, і той побажав не розголошувати своє ім'я.

"Перше, що я роблю, - це дивлюся, чи є хмари на небі, і молюся, щоб вони прийшли або почалася гроза", - каже він, пояснюючи, що у погану погоду зазвичай менше бомблять.

Інтернет у місті Ракка заборонений, тому лише деякі мешканці з ризиком для власного життя використовують його уночі.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Інший чоловік, який дістався Туреччини, каже, що його батьки у Рацці не кажуть йому, де і коли вони виходять в інтернет, бо не хочуть підставляти тих, хто їм допомагає.

Його мати каже, що цивільним не дозволяють виходити з міста, навіть у екстрених випадках. Вони звинувачують ІДІЛ у використанні місцевих мешканців у якості живого щита. "Вони просто хочуть, щоб цивільні вмирали, і потім показують їх у своїх відео", - каже мати.

Читайте також: Я знаю як їх перемогти - журналіст, що провів у полоні ІДІЛ 10 місяців

Місцеві вже розрізняють по звуку, хто їх бомбить, пише видання. Можна почути, коли ракету запускають з російського або сирійського літака. Якщо стріляють західні літаки, то момент запуску ракети не чути і всі про неї дізнаються лише коли та вибухає на землі.

Нагадаємо, що сирійське місто Ракка став неофіційною столицею ІДІЛ в березні 2013 року. В місті панують закони шаріату. Ракку бомбардують переважно літаки Росії та Франції. Наземну операцію по захопленню міста наразі ведуть частини курдів, яких контролює прозахідна коаліція.