Не так давно вчені виявили нову небезпеку для організму людини звичайного хропіння. Про це передає видання The Daily Mail.

Так, дослідники з Кільського університету з'ясували, що хропіння, яке супроводжується зупинкою дихання, підвищує в два рази ризик розвитку подагри, навіть якщо у людини нормальний індекс маси тіла.

Уточнимо, що подагра - метаболічне захворювання, яке характеризується відкладенням у різних тканинах організму кристалів уратів у формі моноурату натрію або сечової кислоти.

Не дивлячись на те, що раніше подагру, як правило, асоціювали з огрядними людьми, які зловживають алкоголем і жирною їжею, люди з обструктивним апное сну (різновид апное, для якого характерно припинення легеневої вентиляції під час сну більш ніж на 10 секунд) і здоровим індексом маси тіла у два рази частіше стають жертвами подагри, ніж ті, у кого немає розладів сну.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Наголошується, що апное сну виникає, коли м'язи і м'які тканини в горлі розслабляються, блокуючи дихальні шляхи. Зазвичай апное супроводжується серією глибоких вдихів, зазвичай з сильним хропінням.

Фахівці визначили, що в більшості випадків подагра розвивалася протягом одного-двох років після виникнення обструктивного апное сну, проте в деяких випадках для появи симптомів потрібно до п'яти років.

Напевне, більшість з нас не підскакує з ліжка по першому дзвінку будильника, а кожен раз відкладає ще на 10 хвилин, які здаються нам найбільш солодкими. Однак зайві 5-10 хвилин сну вранці дають мозку команду полежати в ліжку ще трохи і відпочити, в цей момент він починає виділяти гормони, які відправляють організм в стан глибокого сну.

Таким чином, виникає феномен під назвою інерція сну – стан, коли ми відчуваємо неймовірну втому, так, ніби не спали всю ніч.

Нагадаємо, як пережити переломний момент — вихід з відпустки на роботу.

Як повідомляв портал Знай.uа є спосіб завжди прокидатися легко.

Також портал Знай.uа писав, скільки годин сну потрібно людині.