Не так давно фахівці Національного інституту з проблем старіння і Університету Джона Хопкінса (США) виявили зв'язок між недостатньою кількістю нічного сну і високим ризиком хвороби Альцгеймера - невиліковним захворюванням, яке призводить до передчасної смерті.

Так, вчені проаналізували дані, отримані в ході довготривалого дослідження Baltimore Longitudinal Study of Aging, в якому, починаючи з 1958 року, взяли участь більше трьох тисяч чоловік.

Денний сон

Відзначається, що у період 1991-2000 років серед добровольців було проведено опитування, в результаті якого вони відповіли на питання про якість їхнього сну і денної сонливості. Вчені повели підгрупі випробуваних позитронно-емісійна томографію з використанням хімічної сполуки Pittsburgh B (PiB) для ідентифікації бета-амілоїдних бляшок, які є ознакою страшної хвороби Альцгеймера.

Згодом дослідники змогли ідентифікувати 123 добровольця, які пройшли опитування, а через 16 років - томографію з PiB. Виявилося, що у тих людей, хто скаржився на сонливість в денний час ризик накопичення амілоїдних бляшок був майже в три рази вище, ніж у інших учасників експерименту.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Денний сон

Підсумки дослідження фахівці пояснюють тим, що денна сонливість є результатом поганого нічного сну, який у хронічній формі сприяє утворенню бета-амілоїдів через поки що невідомий механізм. Однак поки дослідники не можуть виключити можливість, що самі бляшки могла викликати звичайна сонливість.

До речі, протягом усього життя людина підлегла певнім біоритмам – добовим і сезонним. Будь-який процес у людському організмі залежить від часу доби: і коливання температури тіла, і вироблення травних ферментів, і викид у кров певних гормонів. Якщо ритм порушується, збій відбувається майже у всіх системах організму.

Нагадаємо, вчені попередили людство про страшну загрозу.

Як повідомляв портал Знай.uа, Уляна Супрун розповіла про основні правила здорового сну.

Також портал Знай.uа писав, як позбавитися від хронічної втоми назавжди.