Менструальний цикл звичайно асоціюється тільки з можливістю зачаття, але гормональні зміни впливають і на інші функції організму, включаючи пам'ять, емоції і здатність до навчання. Іншими словами, людина починає інакше мислити і відчувати, і навіть діяти інакше, що безсумнівно здивувало навіть вчених.

Вчені відзначають, що зі збільшенням кількості естрогену у жінок поліпшується імпліцитна (процедурна) пам'ять. Це незвичайна пам'ять, яка дозволяє робити деякі речі на автоматі, наприклад, вимикати воду, або ж смикати за ручку дверей, щоб відкрити її.

Крім робочої пам'яті, префронтальна кора також впливає на здатність тримати під контролем свої емоції і долати страх, роблячи людину менш стабільним, змушуючи приймати спонтанні рішення, грунтуючись на змінених поглядах на речі і ситуацію.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

На початку циклу, коли кількість жіночих статевих гормонів знижується, мигдалеподібне тіло, відповідальна за емоції, менше підпорядковується корі головного мозку. Тому перед місячними і до настання овуляції жінці може бути складніше контролювати емоційні прояви, роблячи людину менш стабільним і стійким до стресів.

Крім того, естроген допомагає справлятися зі страхом. При зниженому рівні цього гормону підвищується експресія гена HDAC4, пов'язаного з процесами навчання, довгострокової пам'яті та поведінки. При цьому пам'ять про страх зберігається довше, тому в передменструальний і менструальний періоди підвищується тривожність.

Нагадаємо, що на підході сама очікувана новинка світу телефонії. Як давно ми чуємо про нестачі оперативної пам'яті в мобільних телефонах? Тепер же про це доведеться забіть раз і навегда.


Як повідомляв портал Знай.uа, новий смартфон Huawei може виявитися родоначальником нового прориву в мобільних гаджетах. У Honor Magic 2 можуть використовувати технологію акумуляторів на основі графену, що помітно покращить характеристики смартфона.


Також портал Знай.uа писав, що компанія Google подала заявку на патент, що описує оптичну систему для окулярів доповненої реальності. На відміну від існуючих очок AR, для нової розробки не потрібні датчики та інші електронні пристрої.