Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско зробили сенсаційну заяву. Так з'ясувалося, що жінкам пощастило трохи більше, ніж чоловікам. І представниці прекрасної статі мають властивість старіти повільніше. Автором дослідження виступає Елісса Епель. Передають закордонні ЗМІ.

Як вважає вчена, у жінок є деякі природні фізичні переваги щодо того, чому вони живуть довше, ніж чоловіки. Вся справа в тому, що гормон естроген захищає жінок від серцевих захворювань протягом більш тривалого періоду життя.

Намагаючись зрозуміти, чому жінки старіють повільніше, ніж чоловіки, дослідники розглянули швидкість клітинного старіння.

Так одним з біологічних відмінностей є те, що жінки завдяки естрогену мають більш довгі теломери (кінцеві ділянки ниток ДНК, які захищають хромосоми). Дослідники стверджують, що саме теломери є секретом довголіття. У чоловіків дані теломери коротше, а тому вони швидше старіють і менше живуть.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Теорію про те, що чоловіки старіють швидше підтвердили і вчені Єльського університету в США — вони винайшли тест, який визначає, скільки людині залишилося жити. Стаття про це опублікована на сервісі препринтів Biorxiv.

Так унікальний аналіз заснований на дев'яти биомаркерах, що дозволяють підрахувати біологічний вік пацієнта, а також виявити людей, старіють швидше норми. Вчені вивчили 42 різних показника, включаючи кількість лейкоцитів, рівні глюкози і білка альбуміну. Дані були зібрані у понад 10 тис. осіб протягом 10 років.

Дослідникам вдалося з'ясувати, що у жінок фенотипічного віку нижче, ніж у чоловіків — вони старіють повільніше. Крім того, якщо біологічний вік значно перевищує паспортний, це підвищувало ризик швидкої смерті.

Так, серед 50-64-річних учасників проведеного вченими дослідження чверть тих, хто старішав швидше за інших, померли протягом наступних 10 років. При цьому в групі 65-84-річних протягом 10 років померла лише п'ята частина найбільш повільно старевших учасників.

Були названі, також фактори, що прискорюють старіння, — хронічний стрес, погана освіта, ожиріння, брак фізичної активності і погані звички зразок куріння.

Нагадаємо, елемент, що міститься в яблуках, полуниці і овочах уповільнює процеси старіння в організмі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ранковий секс гарантує гарний настрій і підвищує стресостійкість на весь день.

Також "Знай.uа" писав, нестача вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту. До таких висновків прийшли дослідники після того, як порівняли вплив двох різних дієт на склад мікробіома кишечника.