Буквально нещодавно українська науково-дослідна экспедиція знайшла в північно-західній частині Чорного моря затонулі судна і літак.

Про це вчені розповіли по завершенні місії у місті Чорноморськ Одеської області, передає Уніан.

"Ми зняли більше 70 квадратних кілометрів. Отримана інформація є унікальною. Коли всі дані будуть оброблені, вони увійдуть до бази океанографічних даних. Гідроакустичні дослідження виявили два невідомих затоплених судна і замулений літак. Це – далеко не всі цікавинки, знайдені під час багатоденної роботи експедиції "Чорне море-2018", - зазначив представник державної установи Науковий гідрофізичний центр НАН України Сергій Федосенков.

У свою чергу начальник відділу навігаційного забезпечення мореплавства і маякової служби держустанови "Держгідрографія" Микола Голодов розповів, що загальна протяжність маршруту експедиції склала 302 км. "Наш шлях був від Одеси до Тендеровскої коси", - сказав він.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Керівник "Держгідрографії" Олександр Щипців пояснив, що результати експедиційних досліджень будуть використані для створення безпечних умов судноплавства, інформування про можливі зміни морського середовища, видання морських навігаційних карт, керівництв і посібників для плавання на морських водних шляхах України.

Також наголошується, що дослідження відновлюють вітчизняну інформаційну гідрографічну базу, яку частково втратили після анексії Криму Росією. Відомо, що історики працювали на жвавих морських торговельних маршрутах. Незабаром планується ще одна комплексна експедиція загальноєвропейського значення.

Нагадаємо, що в результаті масштабних археологічних розкопок археологам вдалося знайти найдавніший курган поруч з Аксаєм.

Як повідомляв портал Знай.uа, версії місцевих жителів про природу океанських чудовиськ спростовано вченими.

Також портал Знай.uа писав, що первісну дитину з печери на Малопольській височині, визнано найстарішою людиною, коли-небудь знайденою на території Польщі.