Як стало відомо завдяки новим дослідженням учених, зіткнення чорних дір з масами, які мільйони чи мільярди разів перевершують Сонце, може виявитися звичайним явищем у Всесвіті. Роботу опублікували в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society і доступною до прочитання в базі препринтів arXiv.org. Передає Хвиля.

Так дослідники запевняють, що злиття надмасивних чорних дір відбуваються у Всесвіті досить часто.

У серці Галактики знаходиться надмасивна чорна діра. Злиття галактик — звичне явище у Всесвіті, і вчені вважають, що воно супроводжується зіткненням їх гігантських центральних чорних дір.

Вчені відзначили, що поки від астрономів вислизали свідоцтва про такі зіткнення.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Зараз же вчені аналізували радіохвильові дані про 33 джерела потужних джетів, найчастіше асоційованих з сверхмассивними чорними дірами. У 24 з них команда побачила ознаки "прецесії" — або зміни напрямку осі обертання.

Провідний автор дослідження Мартін Краузе з Хертфордширского університету повідомив, що фахівцям довелося досить довго вивчати джети в різних умовах за допомогою комп'ютерних симуляцій.

"В першому систематичному порівнянні з радиокартами високого дозволу найпотужніших радіоджерел ми, на свій подив, знайшли сигнатури, сумісні з прецесією джетів в трьох чвертях джерел", - зазначає Краузе.

Ця сигнатура прецесії узгоджується з існуванням подвійних надмасивних чорних дір, що притягують один одного.

І, схоже, цей "подвійний етап" — ще не кінцевий, а швидше передує подальшого злиття.

Однак реєстрація гравітаційних хвиль з цих джерел, швидше за все, буде неможливою в найближчому майбутньому.

"Незалежне підтвердження наших кандидатів в субпарсекові подвійні надмасивні чорні діри, а також будь-якого позагалактичного джерела джета з ознаками геодезичної прецесії допомогою реєстрації гравітаційних хвиль буде складним. Таким чином, покращене моделювання взаємодії джета з оточенням для джерел прецесируючих джетів, швидше за все, буде найкращим способом визначення потужних об'єктів в найближчі роки", - відзначають члени команди з вивчення чорних дір.

Нагадаємо, у космосі знайшли унікальний об'єкт, якому не підвладні закони фізики.

Як повідомляв портал "Знай.uа", до цієї знаменної події вченим ще ніколи не вдавалося зафіксувати звуковий удар від вибуху масивної зірки. Подібний вибух з'явиться не раніше, ніж через 10 мільярдів років, коли Сонце відбудеться черговий викид енергії.

Також "Знай.uа" писав, вчені, які досліджують глибокий космічний простір, змоделювали процес злиття надважких чорних дірок.