Вчені з Університету Джона Мура в Ліверпулі (Великобританія) реконструювали вигляд людини, яка жила в Ірландії понад 500 років тому.

Про це йдеться на сайті Gizmodo.

Варто зазначити, що це не перша робота дослідників, адже раніше їм вдалося створити 3D-реконструкцію обличчя короля Англії Річарда III та короля Шотландії Роберта I Брюса.

Останки ірландця, а також чотири інші людські скелети були знайдені влітку 2014 року на будівельному майданчику недалеко від головного входу Трініті-коледжу у Дубліні. Археологи вважають, що вони належали вікінгам або представникам інших скандинавських народів VIII-XI століть, проте після радіовуглецевого аналізу фахівці стверджують, що знайдені останки можна зарахувати до більш пізнього періоду - епохи правління династії Тюдорів (1485-1603).

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Череп скелета, позначеного як SK2, був у чудовому стані, завдяки чому фахівці з університетської лабораторії Face Lab змогли реконструювати обличчя, використовуючи методи судової антропології. Спочатку історики отримали тривимірний скан черепа, пізніше знайшли головні точки, що визначають розташування м'язів. Крок за кроком спеціалісти помістили на цифрову модель м'які тканини і шкіру. Крім того, дослідники додатково додали в реконструкцію довге волосся коричневого кольору та бороду, а очі зробили світло-блакитними.

Вчені з'ясували, що SK2 належав чоловікові 25-35 років, який був жителем Дубліна. Швидше за все, він не займав високого привілейованого положення у суспільстві, а був вихідцем з найбідніших верств населення. Такий висновок вчені зробили, спираючись на ознаки недоїдання та зношений стан кісток, що є свідченням про важку фізичну праці.

Нагадаємо, раніше таємниця перуанських черепів отримала земне пояснення.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що унікальний експеримент розкрив таємницю перуанського "черепа прибульця".

Також "Знай.ua" писав, про те, що уфологи знайшли череп тварини на супутнику Землі.