Протягом багатьох тисячоліть природа вибудовувала екологічний баланс і найменші порушення чи втручання в цій складній системі призводять до незворотніх наслідків.

Медузи, як і інші жалкі (лат. Cnidaria), входять до числа найдавніших істот на планеті: вони старше динозаврів і дерев, передає Хвиля.

Потепління Світового океану збільшило придатні для них ареали, і тепер жалкі активно просуваються на північ (або південь, в залежності від півкулі). Їх популяції ніщо не загрожує. Кількість медуз по всьому світу стрімко зростає.

В якості ілюстрації екологічної катастрофи вчені наводять Намібію: в регіоні, колись багатому на рибу, тепер дві третини улову в сітях складають медузи.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Біологи нагадують, що світовій спільноті необхідно розробити заходи з відновлення екобалансу. У їх числі – перегляд квот на вилов риби та створення ефективних систем попередження про появу отруйних медуз.

Проблема зростання їх чисельності фіксується давно. Ще в 2006 році військовий корабель USS Ronald Reagan, який опинився в акваторії Брісбена, довелося відправляти на ремонт, оскільки медузи забилися в труби охолодження ядерного реактора.

Просування медуз по всьому світу тягне за собою безліч інших негативних наслідків. Біля західного узбережжя Ірландії лососеві ферми втрачають сотні тисяч риб, укушених тропічними медузами.

Крім того, електростанції Швеції, Ізраїлю, США, Японії та інших країн працюють з перебоями: величезна кількість желеподібних істот все частіше потрапляють в енергосистему.

Один з філіппінських островів нещодавно був повністю знеструмлений з цієї причини, а в 2013-му через блокування водозабору аурелиями була припинена робота шведської атомної електростанції.

В Японії медуз називають другою небезпекою після землетрусів. Тут зустрічається гігантський представник желеподібних – Nemopilema nomurai, чий розмір може досягати двох метрів, а вага – 200 кілограмів. У 2009 році 10-тонний рибальський човен перекинувся після того, як рибак спробував витягнути Nemopilema nomurai з води.

Популярні пляжі також стають місцем проживання отруйних медуз. Наприклад, Австралія зіткнулася з небувалим нашестям португальських корабликів.

Крім потепління морів, які були колись для медуз холодними, ще однією причиною їх поширення є надмірний вилов риби: після втрати багатьох видів хижаків-суперників желеподібні отримали в своє розпорядження величезну кормову базу.

Нагадаємо, в Австралії на південно-східному узбережжі більше 2,5 тисяч людей серйозно постраждали від нашестя отруйних фізалій.

Як повідомляв портал "Знай.uа", групою біологів з США було відкрито тварину, яка може жити вічно.

Також "Знай.uа" писав, жителька Філіппін Діана Міккельсен з міста Балабаган виявила в морі дивну істоту, яка була зовсім не схожа на живу.