Вчені з Сколковського інституту науки і технологій і біологи Німеччини визначили, що нестача жирів в тканинах мозку може привести до порушень розумової діяльності.

Підсумки дослідження опублікували в науковому журналі Molecular Biology and Evolution.

Біологи проаналізували 669 зразків тканин 32 видів ссавців – приматів, гризунів і кажанів. З'ясувалося, що концентрація жирів в клітинах кори головного мозку у людей в два рази вища, ніж у інших видів.

Розумові здібності людей кращі, ніж у тварин через більшу кількість жирів у мозку.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

"Кількість ліпідів не пов'язане з особливою дієтою або стресом", – наголосили вчені. Вони припускають, що когнітивні здібності людини пов'язана саме з кількістю жирів. У інших видів жирів менше, а розумова діяльність не така інтенсивна.

Це підтверджує і той факт, що порушення концентрації ліпідів в мозку спостерігається у людей, які страждають від хвороб Альцгеймера, Паркінсона і деяких форм епілепсії.

До слова, сьогодні вчені сходяться на думці, що вплив харчування на розвиток мозку раніше недооцінювався. Зараз цей напрямок науки представляє особливий інтерес фахівців, хоча і знаходиться на одній з перших ступенів свого розвитку.

Однак, уже сьогодні достовірно відомо, що продукти низької якості, в тому числі фастфуд, однозначно призводять до погіршення розумової діяльності. Живити мозок необхідно продуктами найвищої якості, оскільки погане харчування не дає мозку функціонувати повноцінно.

Нагадаємо, вчені дізналися, як можна відновити мозок при нейродегенеративних захворюваннях і призупинити його старіння.

Як повідомляв портал Знай.ua, нейрологи створили чіпи, який можна вживлювати в мозок для боротьби з епілепсією – він скорочує кількість нападів на 93 %.

Також Знай.ua писав, дослідники з Квінслендського університету виявили ключовий механізм мозку людини, який дозволяє нам швидко фокусувати увагу.