Дослідники з Квінслендського університету виявили ключовий механізм мозку людини, який дозволяє нам швидко фокусувати увагу.

Наукові дослідження показали, що електрична активність неокортексу мозку змінюється, коли ми зосереджуємо нашу увагу. Нейрони перестають працювати синхронно один з одним і починають виходити з ладу, повідомляє журнал Neuron.

Це дозволяє мозковим клітинам по-різному реагувати на сенсорну інформацію. Таким чином, ви можете зосередитися на водінні або на те, що говорить друг в переповненій кімнаті.

Відомо, що холинергическая система мозку відіграє важливу роль в ініціюванні цієї десинхронізації.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Холінергічна система складається з кластерів спеціальних нейронів, які синтезують і виділяють молекулу під назвою ацетилхолін. Ця система не тільки діє як головний перемикач, але і дозволяє мозку визначити, який сенсорний вхід заслуговує уваги.

"Знищення холінергічної системи у тварин призводить до глибокого руйнування пізнання і неможливості формування пам'яті", — стверджує автор дослідження Стівен Вільямс (Stephen Williams).

Слід зазначити, що у людей прогресуюча дегенерація холінергічної системи відбувається при хворобі Альцгеймера.

Проте досі невідомо, які саме нейрони в корі головного мозку є мішенню цього головного перемикача і як він може впливати на їх функцію.

Використовуючи методи оптогенетики, вчені модифікували нейрони в холінергічної системи мозку мишей, щоб вони могли бути активовані за допомогою спалаху синього світла.

Це дозволило дослідникам стежити за взаємодією між холінергічної системою і нейронами. З'ясувалося, що якщо нейрони в даний час не активні, то нічого особливого не сталося.

Але коли мозкові клітини отримали збудливий вплив на свої дендрити, система змогла значно підвищити їх активність.

"Нам давно відомо, що дендрити вихідних нейронів неокортексу стають активними лише тоді, коли тварини активно ведуть себе, і що ця активність корелює з сприйняттям та виконанням завдань", — стверджує професор Вільямс.

Дослідження показало, що холінергічна система має вирішальне значення для цього переходу у мишей і щурів.

За словами вченого, їх наукова робота дає розуміння, як прогресуюча дегенерація холінергічної системи при захворюванні затуманює пізнання людини.

Нагадаємо, загибель нейронних клітин може захистити мозок від розвитку хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" забруднення в навколишньому середовищі можуть призвести до розвитку деменций.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.