Американські вчені виявили з'єднання, яке в поєднанні з кофеїном, запобігає слабоумству і захворюванням центральної нервової системи.

Команда експертів з Інституту неврологічної терапії Медичної школи Роберта Вуда Джонсона провела дослідження, які показали, що вживання кави знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона і деменції з тільцями Леві, повідомляє журнали Science Daily.

У рамках дослідження вчені зосередили свою увагу на жирних кислотах нейротрансмітера серотоніну під назвою EHT (Ейкозаніл-5-гідроксітріптамід), виявленої в зернах кави.

Як виявилося, EHT захищає мозок мишей від аномального накопичення білка, пов'язаного з хворобою Паркінсона та деменцією з тільцями Льюи.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Медики також давали мишам невеликі дози кофеїну або EHT окремо і разом. Кожне з'єднання само по собі не було ефективним, але при спільному застосуванні вони підсилювали активність каталізатора, який допомагає запобігти накопиченню шкідливих білків у мозку.

Проте вчені кажуть, що ще рано радіти, так як в майбутньому на нас чекає ще багато досліджень для визначення необхідної кількості і співвідношення EHT і кофеїну, які забезпечать захисний ефект.

"EHT — це хімічна сполука, що зустрічається в різних сортах кави. Важливо визначити відповідну кількість та співвідношення, щоб люди не зловживали кави, так як це може мати негативні наслідки для здоров'я", — заявила провідний автор дослідження Мараль Мурадян (Maral Mouradian).

Хвороба Паркінсона — це розлад мозку, яке може призвести до струсів, скутості і труднощів при ходьбі, порушення рівноваги і координації.

Нагадаємо, медики розробили нову класифікацію пацієнтів, які страждають від хвороби Альцгеймера, яка дозволить створити персональний підхід в лікуванні слабоумства.

Як повідомляв портал "Знай.uа", люди, які страждають від захворювань легень мають підвищений ризик розвитку слабоумства.

Також "Знай.uа" писав, які існують види астми.