Після десятки років досліджень вчені з Атлантичного університету Флориди виявили, що нестача серотоніну призводить до розвитку аутизму, а також запропонували можливий спосіб зцілення цього розладу.

Команда дослідників виявила, що новий препарат позитивно впливає на поведінкові "порушення" у мишей і припускають, що він може зробити те ж саме для людей, пише Daily Mail.

Причини розвитку аутизму до кінця не відомі, але експерти підозрюють, що справа в генетичному факторі і частково в навколишньому середовищі.

Сьогодні розлади аутичного спектру намагаються лікувати за допомогою поведінкової терапії, в деяких випадках з використанням антипсихотичних препаратів або антидепресантів, але вони не зцілюють головних симптомів аутизму і значною мірою призначені для дітей.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Десятиліття досліджень взаємозв'язку між серотоніном і аутизмом показали, що якась мутація в генах порушує регуляцію серотоніну, ключового нейротрансмітера, у людей з аутизмом.

Серотонін грає важливу роль в соціальному функціонуванні. Медики на чолі з доктором Ренді Блейклі (Randy Blakely) виявили, що конкретний фермент має глобальний вплив на реабсорбцію серотоніну. Залишилося знайти речовину, яке б могло сповільнити дію ферменту.

В цей же час в лабораторії в Північно-західному університеті доктор Мартін Уоттерсон разом з колегами (Martin Watterson) розробив нове експериментальне з'єднання під назвою "MW150".

Речовину вирішили протестувати на мишах, які мають ту ж генетичну мутацію і відхилення поведінка аналогічні у людей з аутизмом

"Через тиждень препарат вплинув на зміни поведінки, і ми побачили ряд інших особливостей мозку з точки зору фізіології, які змусили їх більше схожим на мишей, у яких не було мутації", заявив доктор Блеклі.

Медики вважають, що їх відкриття, якщо не вилікує аутизм у дорослих, то хоча б поліпшить розуміння походження розлади.

Нагадаємо, стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.