Астрономи за допомогою телескопа "Хаббл" повідомили про сенсаційну знахідку. Було виявлено на околицях Чумацького Шляху карликову галактику, про яку раніше нічого не було відомо.

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту.

Як повідомляється на сайті NASA, галактика була відкрита в ході спостережень за кластером NGC 6752. Передає Хвиля.

Кулясте скупчення NGC 6752 розташовується на відстані 13 тисяч світлових років від Землі. Під час спостереження за кластером, дослідники зрозуміли, що він приховує карликову галактику.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Галактика розташована у 2300 разів далі, ніж NGC 6752, на відстані 30 мільйонів світлових років від Землі. На думку дослідників, вона простягається на три тисячі світлових років, тобто, майже в 30 разів менше Чумацького Шляху.

Об'єкт класифікували як карликову сфероїдальну галактику, для яких крім малого розміру також властиві відсутність галактичного пилу і процесів зореутворення.

Особливість Bedin 1 в тому, що вона в 10 разів менше Чумацького Шляху і в 1000 разів тьмяніше, від чого її було важко помітити. Найцікавіше, що її вік становить 13 мільярдів років – додайте сюди ще 0,8 мільярда і отримаєте вік Всесвіту.

Як правило, карликові сфероїдальні галактики розташовуються по сусідству з великими галактиками або скупченнями, але Bedin 1 в цьому плані на них зовсім несхожа. Найближча до неї галактика NGC 6744 знаходиться на відстані близько 2 мільйонів світлових років.

Враховуючи всі ці особливості, Bedin 1 можна розглядати як астрономічний еквівалент стародавнього "артефакту" з епохи раннього Всесвіту.

За чверть століття апарат "Хаббл" провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".

Нагадаємо, марсохід Аерокосмічного управління США Curiosity зробив прощальне селфі на хребті гори Віра Рубін і покотився вниз - до глинистої низини біля гори Еоліда. Ця локація — фінальний пункт призначення основної місії і ровера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені виявили найхолодніше місце у Всесвіті. Воно розташоване не на інших планетах або галактиках. Найхолодніше місце у Всесвіті знаходиться на Міжнародній космічній станції.

Також "Знай.uа" писав, астрономи відстежили радіосигнал з космосу, який постійно повторюється. Загадковий радіосигнал отримали за допомогою інтерферометричного радіотелескопу в Радіоастрономічній обсерваторії в Британській Колумбії.