Вчені вперше під'єднали протез руки до нервових закінчень, в результаті чого пацієнт зміг відчувати руку і навіть рухати нею.

Шведські вчені з Чалмерсу, а саме з Технологічного університету разом із біотехнологічною фірмою Integrum AB створили протез руки.

Хірурги приєднали штучну руку до 2 кісток передпліччя – до променевої та ліктьової кістки – за допомогою титанових імплантів і підклюили 16 електродів до її м'язів. Саме завдяки цьому вона може за допомогою думки керувати своєю рукою, а також виконувати прості дії, як от зав'язати шнурки чи набрати текст на клавіатурі.

Це перший в історії науки протез руки, який можна використовувати в реальному житті.

Прорив цієї технології в тому, що пацієнт може використовувати імплантовані нервово-м'язові інтерфейси для того, щоб управляти своїм протезом. Про це заявили співробітники університету Чалмерса, а також написали на офіціному сайті винаходу.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Електроніка, що підключається до людини, дозволяє створювати нові способи взаємодії людини і техніки.

Нове в цьому винаході також те, що зазвичай протези рук оираються на електроди, які розташовуються над шкірою. Через це вони керуються обмеженими і ненадійними сигналами, які дають змогу контролювати тільки грубі рухи.

Звичайні протези руки не забезпечують людина звичайні тактильні відчуття – сучасні протези мають обмежений сенсорний зворотній зв'язок. Люди, які використовують подібні протези, не можуть сказати, як сильно вони стискають об'єкт.

Новий винахід дозволяє вживляти електроди в нерви, а також стимулювати ці нерви, що і дозволяє пацієнту відчувати свій протез.

Нагадаємо, навіщо лікарям тепловізори, а також про нову методику лікування ран.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики виявили раніше невідому функцію імунітету. Відкриття вчених продемонструвало, що імунітет відіграє вирішальну ще одну важливу роль у підтримці здоров'я організму.

Також "Знай.uа" писав, що радикуліт лікуватимуть "рисовими зернятками" з анальгетиками.