Вчені запропонували тепловий метод діагностики опіків.

Дослідники медичного факультету Університету Макгілла у співпраці з Автономним університетом Сан-Луїса запропонували використовувати цифрову інфрачервону термографію пухирів і ран, що виникли в результаті високих температур, пише PLOS ONE.

За словами вчених, даний метод безболісний, швидкий і не потребує професійної підготовки.

Ступені опіків

"Цифрова інфрачервона термографія дозволяє візуалізувати тепло, що виділяється об'єктами", — пояснює доктор Хосе Луїс Рамірес Гарсія Луна (José Luis Ramírez García Luna) .

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Дослідники створили метод, згідно з яким лікування пацієнта з великим опіком кінцівок буде проводитися на основі теплових характеристик вихідного ураження.

Для цього вчені вдалися до тепловізійної камери, яка фіксує різницю опіків і здорової шкіри.

Використовуючи метод машинного навчання, медики створили модель прогнозування для категоризації лікування на основі клінічних даних і термограм, виявивши, що різниця температур між здоровою шкірою та раною достатньо для того, щоб зробити прогноз.

Встановлено, що точність прогнозу з використанням алгоритму їх складає 90 %.

Фази загоєння опіків

"Ми вважаємо, що наш метод може стати корисним інструментом для ранньої оцінки стану пацієнтів у відділенні невідкладної допомоги, а також на більш пізніх етапах надання допомоги пацієнтам з метою виявлення мертвих тканин, розмежування часткових і повних опіків і виявлення ускладнень, таких як наявність інфекції або відсутність кровотоку", — заявляє доктор Рамірес Гарсія Місяць.

В даний час дослідники проводять рандомізоване дослідження, щоб випробувати свій метод в інших випадках.

Нагадаємо, бетулін, що міститься в березовій корі, прискорює загоєння ран і опіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.