Про те, що рослини є природними очисниками нашої планети, знають всі. Вони поглинають вуглекислий газ (CO2) і за допомогою фотосинтезу продукують кисень - і саме тому залісення та вирубка дерев по всьому світу вважається однією з головних проблем, яка неминуче призведе до кінця всього живого, якщо нічого не зробити. Передає Хвиля.

Так для вирішення даної проблеми співробітники Університету Іллінойсу в Чикаго (UIC) запропонували незвичний спосіб: дослідники розробили штучні листя, які імітують цей процес, сподіваючись використати їх для боротьби з підвищенням рівня парникових газів.

Деякі з цих розробок добре зарекомендували себе в лабораторних умовах, але в природне середовище їх вдалося вивести тільки зараз.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

За словами дослідника UIC Минеша Сінгха (Meenesh Singh), проблема існуючих штучних листя полягає в тому, що вони витягають чистий CO2 з резервуарів під тиском в лабораторії, але в реальному світі вони повинні мати можливість отримувати СО2 з повітря навколо себе.

У статті, опублікованій в журналі ACS Sustainable Chemistry & Engineering, команда UIC описує новий дизайн, призначений для наділення штучного листя такою здатністю.

Експерти пропонують помістити штучний лист в заповнену водою капсулу, побудовану з напівпроникною мембрани. Коли сонячне світло нагріває воду, вона випаровується через мембрану. У той же час капсула буде поглинати вуглекислий газ. Штучний лист всередині капсули потім перетворює CO2 в чадний газ (CO) і кисень.

Перший може бути відкачано з пристрою і використаний для створення синтетичного палива — від бензину до метанолу, у той час як останній може повертатися назад в навколишнє середовище.

Дослідники вважають, що штучний лист, побудований за їх конструкції, буде в 10 разів ефективніше перетворення CO2 на паливо, ніж натуральні листя.

Вони підрахували, що 360 таких штучних листків — кожен довжиною 1,7 метра і шириною 0,2 метра — щодня вироблятимуть близько півтонни СО2, що могло б використовуватися в якості основи для синтетичного палива. Поширення цих пристроїв на 500 квадратних метрах може знизити рівень CO2 в повітрі в межах 100 метрів простору на 10 відсотків всього за день.

Нагадаємо, мікроскопічні роботи, яких потрібно ковтати, удосконалять систему доставки ліків з організму людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські медики запропонували використовувати личинок м'ясних мух для лікування ран у країнах, де в даний момент ведуться бойові дії.

Також "Знай.uа" писав, учені всього світу вже починають бити тривогу і дзвонити в дзвони. Кількість комах зменшується в геометричній прогресії.