На Землі існує багаток пам'яток архітектури, які вражають свою могутністю та загадковістю. Вчені всього світу й до нині намагаються розгадати їх загадки. Так нещодавно дослідники вразили своїми висновками щодо Стоунхенджу, який знаходиться в Англії.

Стоунхендж – гігантська кам’яна загадка посеред Європи. Сьогодні ми знаємо дуже небагато про його виникнення, історії та призначення, але навіть цієї інформації вистачає, щоб зрозуміти: звичайні люди ніяк не могли розрахувати і побудувати таке. Однак вченим вдалося знайти точне місце походження будівельного матеріалу для Стоунхенджу.

Вчені з Університетського коледжу Лондона встановили, що будівельний матеріал добували в копальнях, розташованих на відстані 230 км від пам'ятки, повідомляє Naked science.

Блакитні внутрішні камені Стоунхенджа не зустрічаються до території монумента. В ході нового дослідження вчені виявили зв'язок між двотонними брилами і рудниками, що розташовані у пагорбів Преселі в Західному Уельсі.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідники і раніше знали, що блакитні камені були доставлені з Уельсу, але тепер вони порівняли їх будову з оголеними породами Крейг Рос-і-Феліні і Карн Годог. Це дозволило визначити місце походження каменів без всяких сумнівів.

Стоунхендж – це кам’яна мегалітична споруда в 130 км на північний захід від Лондона. По колу вздовж зовнішнього валу розташовані 56 маленьких похоронних “лунок Обрі”, названих так на честь Джона Обрі, який першим описав їх в XVII столітті.

При будівництві Стоунхенджа II була прокладена земляна алея між П’ятковим каменем і входом. Були зведені два кільця з 80 величезних кам’яних брил блакитного кольору. На заключному етапі будівництва була проведена перестановка мегалітів. Блакитні камені замінили кільцевою колонадою з 30 трилітів, кожен з яких складався з двох вертикальних каменів і спиралася на них горизонтальну плиту. Усередині кільця колись знаходилося ще 5 окремо розташованих трилітів, що утворюють підкову.

Нагадаємо, що українські археологи показали дивовижний предмет з минулого, яким користувалися 2,5 тисячі років тому.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", дослідники розробили нову методику, яка оцінює рівень радіаційного опромінення за 60 хвилин.

Також Знай.uа" писав про те, що інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.