На території національного парку Гранд-Каньйон майже 20 років зберігалися запаси радіоактивного урану.

Якщо вірити словами нинішнього менеджера парку Элстона Стівенсона, з 2000 по 2018 роки в будівлі музею були розміщені три відра з ураном, пише Motherboard.

Приміщення, в якому зберігалися відра, знаходилося поруч з виставкою таксидермічних експонатів, яка відкрита для туристів і особливо улюблена дітьми.

Гранд-Каньйон

Стівенсон вважає, що радіаційне забруднення могло вчинити шкідливий вплив на дітей протягом декількох секунд, а дорослих — через півхвилини.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Рівень радіації в безпосередній близькості від урану вимірювався на рівні 13,9 мілірентген на годину, що приблизно в сім разів перевищує норму, рекомендовану Комісією з ядерного регулювання.

Проте в тому ж доповіді також наголошується, що рівні випромінювання знижувалися на відстані 1,5 метра.

На прохання Стівенсона, 18 червня 2018 року фахівці вивезли уран з будівлі і перевезли його в рудник, розташований в двох милях від Гранд-Каньйон-Віллідж.

"В даний час немає ніякого ризику для працівників парку, ні для суспільства. У нас є інформація, що камені були знищені і не представляють небезпеки", заявила прес-служба національного парку.

За словами Стівенсона, відра уранової руди виявили в березні 2018 року. Син співробітника парку помітив високі свідчення на своїй стійці в підвальному приміщенні сховища в будинку, розташованому в Гранд-Каньйон-Віллідж.

Перевезення радіаційного урану

Нагадаємо, що вчені компанії Statist днями опублікували дослідження, яке пролило світло на те, які смартфони мають високий рівень випромінювання радіації.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", дослідники розробили нову методику, яка оцінює рівень радіаційного опромінення за 60 хвилин.

Також Знай.uа" писав про те, що інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.