Дослідники з Університету штату Північна Кароліна розробили нову методику, яка оцінює рівень радіаційного опромінення за 60 хвилин.

За словами винахідників, метод дозволить виявляти небезпеку і ступінь опромінення у випадку радіаційної катастрофи, повідомляє Science Daily.

"Якщо у населеному пункті відбудеться серйозний витік радіації, буде важко або неможливо лікувати всіх, у кого спостерігається гострий радіаційний синдром. Необхідно швидко з'ясувати, хто піддався впливу радіації, але при цьому може бути врятований", — пояснює автор дослідження Роберт Хейс (Robert Hayes).

Підхід заснований на тестуванні кристалічних ізоляторів, використовуваних у всьому, від флешек до смартфонів.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Враховуючи, що у медичних працівників є від одного до двох тижнів, щоб почати лікування пацієнтів, що страждають від гострої променевої хвороби, нашої технології дозволить швидко визначити, які пацієнти потребують термінової допомоги", — говорить професор Хейз.

Вчені також вважають, що їх тест дозволить місцевій владі виявити, які географічні райони зазнали найбільшого радіаційного опромінення.

Згідно з новим методом, необхідно витягти ізолятор з електронного пристрою (який знаходився на зараженій території) і помістити його люмінесцентний зчитувальний пристрій, який збирає спектри, пов'язані з кількістю електронів, виявлених дефектах, властивих кристалічної структури зразка.

Ці спектральні дані потім вводяться в користувальницький алгоритм, який розраховує радіаційне опромінення зразка.

На жаль, дана методика потребує спеціалізованого обладнання та наявності знань, тому ще рано говорити про те, щоб використовувати цей пристрій в побутових умовах.

"Сподіваюся, нам не доведеться скористатися цією технологією незабаром, якщо взагалі знадобиться", — розмірковує професор Хейз.

Нагадаємо, вагітні жінки, які живуть у містах c забрудненим повітрям, частіше народжують дітей з розладом аутичного спектру.

Як повідомляв портал "Знай.uа", американські інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.

Також "Знай.uа" писав, що зовнішнє міське освітлення може спровокувати безсоння у літніх людей.