Синє світло знижує артеріальний тиск і зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Суррея і Університету імені Генріха Гейне в Дюссельдорфі, повідомляє European Journal of Preventative Cardiology.

В рамках наукової роботи медики піддали учасників експерименту впливу синього світла протягом 30 хвилин. Доза випромінювання склала — 450 нанометрів, порівнянна денному сонячному світлу. На наступний день людей "опромінювали" звичайним білим світлом.

Учених цікавив вплив освітлення на артеріальний тиск, жорсткість артерій, розширення кровоносних судин і рівень концентрації оксиду азоту в плазмі крові. Для цього медики виміряли показники до, під час та через дві години після опромінення" обома видами освітлення.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Дослідники виявили, що вплив синього світла на все тіло значно зменшив систолічний артеріальний тиск учасників майже на 8 мм рт.ст. Порівняно з контрольним світлом, який не мав ніякого впливу.

Крім цього, синє світло зменшує ймовірність виникнення інших серцево-судинних недуг, включаючи зниження артеріальної жорсткості і збільшення релаксації кровоносних судин. Тому лікарі вважають, що світло можна використовувати в якості профілактики серцево-судинних захворювань.

Дослідники також виявили, що вплив синього світла збільшує рівень оксиду азоту, який є важливою сигнальною молекулою і захищає серцево-судинну систему.

Як заявляють експерти, син є світло вивільняється з шкіри в кровотік, де він розслабляє кровоносні судини і знижує кров'яний тиск.

Слід зазначити, що синє світло, на відміну від ультрафіолету, не вважається канцерогенним.

Нагадаємо, холодна погода може викликати серцевий напад.

Як повідомляв портал "Знай.uа" регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує вірогідність розвитку гіпертонії.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.