Фахівці з Інституту регенеративної медицини Уейк Фореста (WFIRM) представили новий 3D-біопринтер, який може друкувати два шари власної шкіри пацієнта безпосередньо на рані, про що повідомляє видання New Atlas.

У повідомленні сказано: "Ідея 3D-друку шкіри була в розробці протягом декількох років. У 2014 році був представлений прототип машини, яка могла друкувати великі листи людської шкіри, які потім можна було розрізати за розміром і прищепити пацієнту. За минулі роки технологія розвинулася в більш детальні машини і, в кінцевому підсумку, в портативний пристрій, яке працює як диспенсер для шкірної стрічки".

Біопринтер для друку на шкірі

Пристрій володіє досить компактними розмірами, що дає можливість переміщати його між лікарняними палатами. Він просто встановлюється біля ліжка, і пацієнт може спокійно лежати, поки принтер виконує свою роботу.

У роботі принтер використовує "чорнило", які складаються з клітин пацієнта, щоб мінімізувати ризик відторгнення. Перш за все, робиться невелика біопсія здорової шкіри і згодом виділяються два типи клітин шкіри: фібробласти (клітини, які допомагають будувати структуру для загоєння ран), а також кератиноцити (основні клітини, які знаходяться в зовнішньому шарі шкіри). Із зразка біопсії вирощують велику кількість цих клітин, після чого змішують з гідрогелем для створення чорнил біопринтера.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

У новій технології спочатку використовується 3D-лазерний сканер, який вибудовує картину топології рани. Далі це зображення використовується для заповнення глибоких частин рани фібробластами, перш ніж нанести зверху кератиноцити.

Біопринтер

Також повідомляється, що дана техніка імітує природну структуру клітин шкіри і дозволяє травмі гоїтися швидше. Дослідники провели досліди на мишах і довели, що відновлення починається з центру рани, і це відмінний результат. Надалі вони мають намір провести клінічні випробування на людях. Фахівці переконані, що принтер зможе широко застосовуватися при лікуванні людей з сильними опіками і іншими сильними ранами, які не можуть зажити самостійно.

Нагадаємо, раніше зазначалося, що експерти назвали професії, які в майбутньому будуть користуватися підвищеним попитом.

Як повідомляв портал "Знай.uа": житель штату Джорджія розповів про зустріч з кораблем прибульців, яка відбулася в 2014 році.

Також "Знай.uа" писав, що вчені розшифрували біблійне послання і змогли назвати точну дату кінця світу.