Група дослідників придумала новий метод перетворення CO2, який працює при кімнатній температурі. Технологію отримання твердих частинок вуглецю з газоподібного CO2 представила міжнародна команда вчених під керівництвом експертів з Мельбурнського королівського технологічного університету (RMIT) в Австралії. Передає Хвиля.

Як відзначають вчені, відкриття не тільки скоротить викиди CO2, але і дозволяє створити новий тип ионисторов для електромобілів.

"Обернути час назад не можна, але ми можемо нейтралізувати викиди, перетворюючи двоокис вуглецю назад у вугілля", зазначив доктор Торбен Даенеке, автор дослідження, опублікованого в журналі Nature Communications.

Для перетворення використовували каталізатор з рідкого металу, отриманий із сплаву галію, індію та олова, який доповнили каталітичним активним компонентом — церієм.

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Отриманий каталізатор ввели в колбу з CO2, який попередньо з'єднали з рідким електролітом.

Під впливом розряду електрики каталізатор запускав процес перетворення двоокису вуглецю в тверді вуглецеві пластівці. Вони формуються на поверхні рідкого металу, звідки їх легко зняти, а речовина потім використовувати повторно.

Після завершення процедури отриманий матеріал можна розмістити під землею без ризику витоку. Це серйозний прорив. Як пояснює New Atlas, сучасні технології уловлювання CO2 перетворюють газ в рідкий з'єднання, після чого його закачують під землю.

Втім, таке вугілля, після процедури, можна використовувати в якості електрода.

"Ми виявили додаткову перевагу. Виявилося, що вуглець здатний утримувати електричний заряд, а значить його можна використовувати в якості іоністора для автомобілів майбутнього", — пояснила керівник дослідження Дорна Эсрафиль-заде.

Також в процесі перетворення в ємності залишається побічний продукт — синтетичне паливо для промислового застосування.

Технологія поки не адаптована для масштабного застосування, але в майбутньому її можна буде використовувати для очищення повітря від забруднень, вироблених при спалюванні вуглеводнів.

Нагадаємо, мікроскопічні роботи, яких потрібно ковтати, удосконалять систему доставки ліків з організму людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські медики запропонували використовувати личинок м'ясних мух для лікування ран у країнах, де в даний момент ведуться бойові дії.

Також "Знай.uа" писав, учені всього світу вже починають бити тривогу і дзвонити в дзвони. Кількість комах зменшується в геометричній прогресії.