Рідкісне явище – злиття галактик, вдалося спостерігати за допомогою інфрачервоного космічного телескопа Spitzer. Таке злиття, як відзначають вчені, призводять до зупинки народження в них нових зірок і неминучої загибелі. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому Лабораторією реактивного руху NASA. Передає Хвиля.

Пошуками таких об'єктів займається спостережний проект GOALS, який за допомогою наземних телескопів досліджував близько 200 пар, що зливаються, і три найцікавіші з них потім сфотографували з орбіти за допомогою Spitzer.

Дослідникам також вдалося зробити неймовірні кадри кілька пар галактик у процесі злиття.

Поки ще галактики не остаточно зійшлися, але вони вже потужно впливають один на одну гравітацією.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Дослідники розповідають, що деяким з них вдається утворити більш великі і яскраві галактики, але для інших таке злиття може означати кінець. Складна гра сил тяжіння завершиться у них майже повною зупинкою появи нових зірок, і галактиці доведеться лише повільно згасати.

На сьогоднішній день злиття переживають лише лічені відсотки галактик, але між шістьма і десятьма мільярдами років тому ці процеси відбувалися значно частіше, коли порівняно невеликі галактики попередніх поколінь зливалися, утворюючи нові і більш великі, які потім еволюціонували і структурувалися.

Злиття галактик UGC 11415 і NGC 6786

Причиною припинення зореутворення в галактиці може бути надмасивна чорна діра, розташована в її центрі. Притягаючи величезні маси матерії, вона поглинає її, а також забезпечує відповідні для народження нових світил умови.

Однак при злитті поглинання речовини дірою може різко посилюватися, створюючи вкрай нестабільні умови і турбулентності, які відгукуються потужними потоками та ударними хвилями. Поширюючись до периферії галактики, вони розсіюють матерію і не дозволяють їй згуститися для утворення нових зірок.

Нагадаємо, розрахунки вчених раніше показували, що після Великого вибуху у Всесвіті утворилося багато речовини, але більшу її частину нам не видно. Астрологи почали шукати, і висунули гіпотезу про те, що існує темна матерія і темна енергія, які приладами не фіксуються.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з Віденського університету, розташованого в Австрії, виявили так звану "зоряну ріку", яка тягнеться вздовж більшої частини південного неба.

Також "Знай.uа" писав, вченим вдалося виявити дуже яскравий спалах зірки, яскравість якої перевищує сонячну в 10 мільярдів разів. Фахівці для такого відкриття використовували телескоп Джеймса Кларка Максвелла.