Приблизну масу Чумацького Шляху, тобто Галактики, де знаходяться наша улюблена Земля, Сонячна система і інші зірки, вдалося "зважити" фахівцям з Європейського космічного агентства (ЄКА).

Вчені заявили, що обчислена маса дорівнює 1,5 трильйонам сонячних мас. Про це стало відомо завдяки даним, які опублікувало ЄКА в офіційній заяві.

Чумацький шлях
Чумацький шлях

Так, обчислення було здійснено на основі об'єднання даних, отриманих від місії телескопа ESA Gaia та спостережень, проведених за допомогою космічного телескопа Hubble. Попередні обчислення, проведені астрономами різних країн, вказали на маси від 500 мільярдів до 3 трильйонів мас Сонця.

Орбітальний телескоп Hubble
Орбітальний телескоп Hubble

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як наголошується в заяві ЄКА, настільки сильне розходження в оцінках "в основному пов'язано з різницею в методах обчислення розподілу в Галактиці темної матерії, на яку припадає її 90% маси". Оскільки темна матерія не випускає електромагнітного випромінювання і не взаємодіє з ним, це ускладнює або навіть унеможливлює її пряме спостереження.

Варто нагадати, що апарат InSight за чотири години пробурив свердловину 50 см в марсіанському грунті, після чого бур наткнувся на перешкоду - великий камінь або якусь іншу щільну породу. До такого розкладу подій астрономи не були готові. Втім, є кілька варіантів вирішення цієї проблеми.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Університет Пенсільванії збирається відкрити Пенсільванський центр з пошуку позаземного розуму (PSETI). Було запущено збір коштів, на якому планується залучити 110 мільйонів доларів. Ці гроші допоможуть створити робочі місця для дослідників і допоможуть студентам почати вчитися.

Нагадаємо, астрономи підтвердили існування нової планети: в 3 рази більше Сонця.

Як повідомляв Знай.uа астрономи оголосили полювання на таємничу Планету 9: знайти за 10 років.

Знай.uа писав, на Землю чекає величезний астероїд: кінець світу ближче, ніж очікували.

Дивіться відео по темі: