Водневе паливо дійсно набуває все більшого значення в сучасному світі.

Тому вчені зі Стенфордського і Пекінського університетів з'ясували, як перетворити морську воду в водневе паливо, використовуючи хімічну реакцію з курсу середньої школи. Результати дослідження та новий метод опубліковані в журналі PNAS. Передає Хвиля.

Так, за словами дослідників, якщо пропустити електричний струм через воду, вона розщеплюється на кисень і водень — останній може використовуватися в якості надійного джерела палива з нульовим рівнем викидів.

Фахівці розробили нове металеве покриття для електродів, що використовуються в експерименті: воно дозволило б їм протистояти хімічної реакції, що відбувається в солоній воді.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Оскільки для поділу воду на водень і кисень необхідний електричний заряд, вчені постаралися зробити свій апарат максимально екологічним, встановивши на нього сонячні батареї.

Хімік Хунцзе Дай (Hongjie Dai) заявив, створена система може бути встановлена на підводні човни або спорядження для підводного плавання.

Водневі паливні елементи можуть живити підводний човен або спорядження дайвера, в той час як кисень, що утворюється в результаті хімічної реакції, може чинити людині, поповнюючи її запаси, щоб той міг дихати.

Разом з тим фахівці відзначають, що будь-яке практичне застосування можливо не скоро, так як дослідження лише демонструє, що подібна технологія в принципі може працювати.

"Зараз потреба у водні все ще відносно обмежена, тому що так звана" воднева економіка ще не досягла свого піку, хоч і знаходиться на ранній стадії зростання. Однак у майбутньому попит на водень істотно підвищиться", — відзначає Дай.

Досі процеси ґрунтувалися на очищеній прісній воді, яка коштує досить дорого.

За словами вчених, виробництво водневого палива з джерел прісної води може створити проблеми для тих, хто відчуває життєву необхідність у цій рідини. Це особливо вірно, оскільки зміна клімату може незабаром посилити посуху в усьому світі.

Нагадаємо, вчені навчилися перетворювати вуглекислий газ на паливо.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на поверхні Місяця вперше виявили рідке паливо для людей.

Також "Знай.uа" писав, автомобілебудівний концерн Volkswagen (Німеччина) має намір випустити 22 мільйона електромобілів за 10 років і в перспективі повністю відмовитися від викопного палива.