Астрономи змогли визначити вік зоряного скупчення HP 1 в Чумацькому Шляху.

Про це повідомляє "Популярна механіка".

Вчені з'ясували, що воно є одним з найстаріших відомих скупчень - не тільки в Галактиці, але й у Всесвіті в цілому.

В новому дослідженні фахівцям вдалося зробити найбільш детальні спостереження за кластером, використовуючи телескоп Джеміні, розташований в чилійських Андах.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Дослідники використовували телескоп Джеміні, а також архівні зображення, отримані "Хабблом", для дослідження найбільш тьмяних зірок в скупченні, а також для вивчення 11 змінних зірок типу RR Ліри. Отримана фахівцями інформація дозволила визначити, що кластер знаходиться приблизно в 21 500 світлових років від Землі.

Крім того, вченим вдалося визначити металлічность зірок у HP 1 (це дозволяє говорити про їх вік: чим вище металлічность, тим зірка молодше, і навпаки). Так, зірки в даному кластері мають настільки низьку металлічность, що вони, як припускають вчені, сформувалися в період, коли Всесвіту ще не було і мільярди років. Згідно з висновками дослідників, вік HP 1 складає приблизно 12,8 млрд років.

Довгий час вважалося, що найбільш старі зоряні кластери можуть бути знайдені тільки в далеких куточках Галактики. У недавній час, однак, було виявлено досить багато таких скупчень в галактичному балджі — у центральному регіону Чумацького Шляху, що тягнеться приблизно на 10 000 світлових років.

Нагадаємо, що NASA показав ролик, на якому звучить музика Всесвіту. Трек створений на основі отриманих ультразвукових даних.

Як повідомляв портал Знай.uа, вчені виявили, що величезний космічний камінь, що отримав назву "апокаліптичний астероїд", прискорює своє обертання.

Також портал Знай.uа писав, що космічний апарат NASA OSIRIS-REx надіслав на Землю нові знімки поверхні астероїда Бенну, який в цей раз вдалося зафіксувати крупним планом.