Американськими дослідниками була розроблена технологія, яка дозволяє перевести мову танцю медоносних бджіл.

Про це йдеться в дослідженні біологів з Політехнічного університету штату Вірджинія.

бджоли
бджоли

Передає Phys.org.

Завдяки новому калібровочному інструменту вдалося перевести комунікацію бджіл різних видів. Інструмент ґрунтується на калібрувальній моделі Фріша — етолога, який 60 років тому отримав за свої дослідження про бджіл Нобелівську премію.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Він з'ясував, що положення тіла бджоли по вертикалі вказує напрямок, а відстань до нектару можна зрозуміти по тривалості танцю.

Екологи з Політехнічного університету зуміли провести аналіз танців 85 бджіл підвиду Apis mellifera mellifera. З'ясувалося, що різні види бджіл, повертаючись у вулик, танцюють не однаково. Бджола-розвідник одного виду каже, де знайти нектар, виконуючи в повітрі руху у формі вісімки, а інші — різко крутять жалом.

До того ж, різні бджоли з одного виду теж можуть робити абсолютно неідентичні рухи, тому відмінності окремих бджіл виявилися набагато сильнішими, ніж в середньому по виду.

Вчені змогли поєднати всі виконані комбінації рухів і зібрали універсальну модель, яка дозволяє розшифровувати мову бджіл.

Варто нагадати, що П'ять невідомих раніше видів жаб знайшли вчені з німецького Університету Людвіга-Максиміліана на Мадагаскарі.

Трьох з них відокремили в новий рід з тематичною до розмірів тварин назвою Mini, пише National Geographic. Разом з тим, в назвах видів біологи тонко підібрали англійські слова зі значенням "мінімум", "мініатюра" і "маленький": жаб офіційно нарекли Mini mum, Mini ature і Mini scule.

Нагадаємо, Нейромережа навчилася передбачати смерть людини з точністю до секунди

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Апокаліпсис у світі тварин: мовчазний вбивця знищує все на своєму шляху

Також Знай.ua" писав про те, що Лісові дракони: вчені відшукали рептилій з унікальним феноменом