Вперше у світі в американському штаті Меріленд пересадили нирку від одного ВІЛ-позитивного пацієнта іншому. За повідомленням ВВС операцію провели у лікарні імені Джона Хопкінса.

"Вперше в світі людині з ВІЛ дозволили пожертвувати нирку", - зазначив доктор Доррі Сегев.

Лікар повідомив, що унікальна операція з пересадження органу від живого донора з ВІЛ-інфекцією пройшла "на ура": і Ніна Мартінес, і реципієнт, якому пересадили її нирку і який побажав залишитися анонімним, почувають себе добре.

Доктор Доррі Сегев, професор Медичного факультету Університету Джонса Хопкінса і хірург проводив оперування Мартінес. Він високо оцінює її хоробрість і сказав, що це історична подія у світі медицини.

36-річна Ніна Мартінес, консультант з громадської охорони здоров'я, заразилася ВІЛ у віці 6 тижнів у 1983 році, коли їй робили переливання крові. Це було за роки до того, як банки крові почали робити стандартні аналізи на ВІЛ.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Раніше вважалося, що ВІЛ має занадто високий фактор ризику захворювання нирок у донора, однак нові види антиретровірусних препаратів, що використовуються для лікування захворювання, вважаються безпечними для нирок.

За словами лікарки Крістін Дюранд, таке оперативне втручання не лише розвиває медицину, а й змушує громадськість подивитись на ВІЛ з іної сторони.

Варто нагадати, що на початку березня медики з Великої Британії наголосили про те, щовони змогли досягти другого в історії випадку зцілення від ВІЛ. Дослідники пересадили пацієнтові кістковий мозок від донора з природженою стійкістю до вірусу.

Нагадаємо, вчені назвали "безпечну" дозу алкоголю і цигарок: шкідливі звички з найменшими втратами.