Міжнародна група вчених у штаті Північна Дакота виявила кладовище скам'янілостей тварин і риб.

"Поле смерті" знайшла команда палеонтологів з Університету Канзасу і Університету Манчестера. Це перша знахідка залишків великих організмів, пов'язана з ударом астероїда 65 млн років тому. Від удару залишився кратер Чиксулуб на мексиканському півострові Юкатан.

За десятки тисяч кілометрів від удару знайшли заплутану масу прісноводних риб, наземних хребетних, дерев, гілок, колод, морських амонітів і інших морських істот. Це "екстраординарний доказ" того, що астероїд, який вразив Землю 65 мільйонів років тому, був причиною вимирання динозаврів.

Про це повідомляє CNN з посиланням на роботу дослідників з Університету Канзасу.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зазначимо, удар астероїда, який створив кратер Чиксулуб під мексиканським півостровом Юкатан, був одним з найбільш руйнівних подій в історії Землі, знищивши 75% видів тварин і рослин планети.

"І ця конкретна подія безпосередньо пов'язана з усіма нами - з кожним ссавцем на Землі, насправді. Бо саме тоді ми успадкували планету. Після цього впливу нічого не змінилося. Вона стала планетою ссавців, а не планетою динозаврів", - говорить палеонтолог з Університету Манчестера Філ Маннінг.

У звіті говориться, що руйнування, викликані впливом, включали в себе потужні цунамі, потоки каменів, такі як дрібний пісок і маленькі скляні кульки.

Філ Маннінг, палеонтолог з Університету Манчестера і співавтор дослідження, назвав знахідку "унікальною геологічною і палеонтологічною скарбницею", в якій містяться перші прямі свідчення загибелі більш великих організмів у результаті впливу Чиксулуба.

Інші палеонтологи вважають, що зв'язок скам'янілостей з загибеллю динозаврів потребує доведення. На полі знайшли тільки частину тазової кістки динозавра.

"Геологічна інтерпретація здається мені дуже достовірною, і скам'янілості риб, схоже, фіксують катастрофічну подію при ударі астероїда або поблизу нього. Але аспект історії з динозавром мені не так зрозумілий. Я сподіваюся, що на цьому місці є інші скам'янілості динозаврів, і я з нетерпінням чекаю, щоб дізнатися про них більше. Я просто сподіваюся, що це не було занадто сенсаційним. Було б здорово, якби все це було правдою", - говорить Стівен Брусатте, лектор і дослідник в палеонтології в університеті Єдинбургу.

Нагадаємо, палеонтологи виявили найдавнішу птицю із сюрпризом. На північному заході Китаю виявили представницю вимерлого виду птахів, яка жила 110 мільйонів років тому і застала навіть динозаров.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 66 мільйонів років тому по Землі бродили девятитонні машини для вбивств.

Також "Знай.uа" писав, археологи знайшли унікальні стародавні скам'янілості.