Вчені з Китаю створили генетично модифікованих макак-резусів. Вони впровадили в геном мавп ген людини MCPH1, який бере участь в розвитку мозку. Про це повідомляє MedicalXpress.

Геном

В результаті вийшли трансгенні примати, які дозволили вченим вивчити процес забезпечення MCPH1 формування центральної нервової системи. Дослідники вводили ген у клітини ембріонів макак-резусів за допомогою вірусних векторів – інструментів доставки генетичного матеріалу, які створені із знешкоджених вірусів. Всього народилося 15 генетично модифікованих мавп, але з них зуміли вижити лише 5.

Макака

Вчені не виявили збільшення розмірів мозку тварин вище норми. Але вони в рази краще проходили тести на розпізнавання образів і пам'ять.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Мавпа

Мікроцефалін або MCPH1 – це ген, який активізується під час розвитку зародка людини. Специфічні мутації в обох копіях гена призводять до неправильного розвитку черепа, мозку і до мікроцефалії. У попередніх дослідженнях вчені встановили зв'язок між генетичними варіантами, які часто зустрічаються (алелями) MCPH1 і нормальною структурою головного мозку, розміром кори і загальним об'ємом.

Макака

Багато вчених негативно відреагували на цей експеримент. Вони вважають, що додавання в геном мавп людських генів, які пов'язані з розвитком мозку, - це невідповідність етичним нормам.

Мавпи

Раніше портал "Знай.uа" розповідав про зеброїда, вольфіна, мангалицю та інших найдивовижніших гібридних тварин, яких ніби не існує

Нагадаємо: тридцять божевільних генів. Вчені вирахували всіх винуватців страшного психозу. Швейцарські експерти ретельно проаналізували 132 гена в пошуках провокаторів шизофренії

Читайте також: вчені нарешті знайшли сенс життя людини, вся справа в генах. Експерти вважають, що отримані завдяки досвіду дані можна буде використовувати для того, щоб допомогти людям бути щасливішим