Дослідники з Університету штату Огайо опублікували наукову роботу, в якій розглянули піки активності нобелівських лауреатів з економіки, і прийшли до висновку, що їх можна розділити на два вікових періоди. Передає Хвиля.

Автори розглядали тільки сферу економіки, але впевнені, що їх результати застосовні до будь-якої творчої діяльності.

Як вважає один з авторів статті Брюс Вайнберг, багато хто вважає, що творчість — прерогатива молоді, проте все залежить від того, про яку саме творчысть йде мова.

На його думку, можна виділити два види творчого потенціалу.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Перший - концептуальний. Він передбачає, що людина думає не так, як всі. Зазвичай таким потенціалом володіють люди, які тільки прийшли у нову для них сферу і ще не знають всіх її правил, тому здатні думати нестандартно і виходити за звичні рамки.

Другий - експериментальний. В такому разі люди цілком поринають у сферу своєї діяльності, накопичують знання в ході роботи, а потім відшукують інноваційні шляхи аналізу, інтерпретації або синтезу зібраної інформації. У цьому випадку вони долають шлях проб і помилок.

У своєму дослідженні автори обрали 31 лауреата Нобелівської премії по економіці. Вони розподілили їх за шкалою, де на одному кінці стояв концептуальний підхід, а на іншій — експериментальний.

Ранжування ґрунтувалося на оцінці самої значимої роботи лауреатів і того, який підхід вони в ній використовували. На думку дослідників, концептуальний підхід в економіці передбачає допущення і докази, засновані на математичних формулах, а експериментальний — посилання на факти та побудова гіпотез на їх основі.

Вказавши розподіл, вчені з'ясували, у якому віці лауреати здійснили найбільш значимий вклад в економіку. Оцінка вкладу виводилася також за кількістю цитат та згадок у наукових роботах. Потім автори співвіднесли всі дані і визначили, який вік більше характерний концептуальному та експериментальному підходу.

Першому підійшов проміжок між 25 і 29 роками, другому — вік близько 50 років.

Нагадаємо, вчені відновили клітини мозку через кілька годин після смерті. Мертвий мозок відроджений вперше в історії, це змінить уявлення про смерть.

Як повідомляв портал "Знай.uа", глобальний суперінтеллектз'явиться вже в цьому столітті. Технологія поліпшить пам'ять, дозволить отримувати освіту і переживати досвід інших людей.

Також "Знай.uа" писав, що відбувається з мозком під час галлюцинацій.