Типове сяйво виникає, коли заряджені Сонцем частинки взаємодіють із земними молекулами азоту і кисню. Воно змушує молекули світитися. Сяйво буває південним або північним – залежно від півкулі, в якій воно знаходиться.

Це захоплююче видовище приваблює вчених, фотографів і мандрівників з усього світу. Найчастіше північне сяйво можна побачити в Ісландії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та інших північних країнах. Вікінги вважали, що сяйво – це світло від мечів валькірій, дівчат, які супроводжували відважних воїнів, загиблих у бою. Сяйво називали "танцями духів".

Північне сяйво

У Канаді зафіксували явище, що нагадує північне сяйво. Воно отримало назву Стів (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement або Сильне підвищення швидкості теплового випромінювання). Воно відрізняється від традиційного сяйва.

Феномен Стіва

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

У північній півкулі явище видно з областей, які розташовані на південь від полярного сяйва. А Стів виглядає дещо інакше – як смуга бузкового або рожевого кольору. Іноді через неї проходять світлові колони зеленого кольору.

Протягом тривалого часу феномен Стіва залишався загадкою. Він був виявлений в західній Канаді в 2016 році.

Сяйво Стів

Вчені з Університету Калгарі в Канаді провели дослідження, завдяки якому встановили, що зелені колони виникають за таким самим принципом, що і типове сяйво. А рожеві стрічки з'являються, коли заряджені частинки нагріваються до південь від полярних сяйв високо в атмосфері. Фахівці вважають це явище унікальним, оскільки воно відбувається за межами авроральної зони. Дослідження також показало, що всупереч одній з запропонованих гіпотез світіння Стіва не є результатом потрапляння заряджених частинок в атмосферу. Феномен може виникати в той же час, що і типове полярне сяйво.

У дослідженні використали дані з супутників, зібрані над місцями виникнення Стіва у квітні 2008 і травні 2016 року. До них відноситься інформація про електричні і магнітні поля в магнітосфері Землі, а також дані про області атмосфери планети, в яких магнітне поле сильніше, ніж вплив променів Сонця. Дослідники порівняли супутникові дані зі знімками Стіва, зробленими в той же час з землі.

Стів

Вчені з'ясували, що лілове світіння виникає, коли електрони високої енергії вливаються в іоносферу. Цей процес можна порівняти з роботою лампи розжарювання.

Супутники також показали, як з'являються світлові колони зеленого кольору. Світлові хвилі рухаються до іоносфери від магнітосфери планети. У цій області хвилі можуть порушувати електрони або виводити їх з магнітосфери. У результаті виникає так званий "паркан" з колон світла.

Портал "Знай.uа" розповідав про те, де і коли можна побачити північне сяйво.

Читайте також: житель Флориди став свідком незвичайного явища - сотні яскравих зірок переміщалися небом.

Як повідомлялося, американці зафіксували таємничий портал, через який прибульці потрапляють у наш світ.