Британським дослідникам з Університетського коледжу Лондона вдалося зняти цікавий процес, що відбувається в організмі людини. Вони зафіксували, як імунна система вбиває бактерії. Передає Хвиля.

Для зйомки імунної системи в дії з нанометровим дозволом вчені використовували атомно-силову мікроскопію. Цей тип мікроскопії використовують голку, кінець якої має ширину в кілька нанометрів, щоб відчувати молекули на поверхні. Це схоже на те, як сліпа людина читає шрифт Брайля.

Голка багаторазово сканує поверхню для отримання зображення, яке оновлюється досить швидко, щоб відстежувати, як імунні білки збираються разом і розрізають стінку бактерії.

В більш ранніх дослідженнях фахівці знайшли ознаки ушкоджень у живих бактерій, які зіткнулися з впливом імунної системи. В стінках бактерій виявили "кульові отвори". І хоча вони були неймовірно маленькі — всього 10 нанометрів, цього було досить, щоб знешкодити велику частину патогенів.

Популярні новини зараз
Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У новій роботі вчені змоделювали процес атаки імунних клітин на чужорідні клітинні організми. З'ясувалося, що ці смертельні отвори формуються завдяки одній молекулі — мембранного комплексу атаки MAC. Відстежуючи кожен крок процесу, експерти з'ясували, що незабаром після початку формування отвори процес зупиняється.

За словами дослідників, процес припиняється, оскільки для завершення отвори необхідні 18 копій одного і того ж білка. Спочатку є тільки одна копія, яка вставляється в бактеріальну поверхню, після чого інші як-би клони білка займають своє місце поруч, але вже набагато швидше. Тобто введення першої молекули білка на поверхню патогенної бактерії являє собою найповільнішу стадію, яка і визначає швидкість всього процесу.

"Це введення першої молекули MAC — вузьке місце в процесі вбивства. Цікаво, що на наших власних здорових клітинах більше однієї молекули цього білка не з'являється, процес не рухається далі. Таким чином, здорові клітини залишаються недоторканими", — говорить один з авторів дослідження, професор Барт Хогенбум.

Remote file

Нагадаємо, людське тіло - ідеальне середовище для мікроорганізмів. В тілі людини бактерії обмінюються генами в рази швидше, ніж у природі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вченим вдалося вперше в світі синтезувати дієвий антибіотик. Саме на основі цієї речовини можна створити препарати для лікування онкологічних захворювань.

Також "Знай.uа" писав, вчені виявили зв'язок між втратою нюху та передчасною смертю. Шокуюче відкриття, яке змінить методи лікування.