Бактерії здатні обмінюватися один з одним важливими генами. Цей факт турбує сучасних медиків. Адже він свідчить про те, що патогени дуже швидко розвивають стійкість до антибіотиків.

В "молекулярних спогадах" зберігаються знання про всі віруси, з якими стикалися колони бактерій.

Thermus thermophilus.

Група вчених вивчила і порівняла генетичний анамнез популяцій бактерій, що мешкають в різних куточках Землі (італійські вулкани Везувій і Етна, гарячі джерела на Камчатці, на півдні і півночі Чилі). Вони зібрали кілька образів бактерій виду Thermus thermophilus.

Гаряче джерело в Чилі

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Гаряче джерело в Чилі

Провідний автор дослідження Костянтин Северинов розповів про дослідження:

"Нам вдалося з'ясувати, що у мікроорганізмів було багато спільних спогадів – однакових фрагментів вірусної ДНК, які зберігаються в ДНК бактерій з різних місць в аналогічному порядку. Даний аналіз може стати основою для еколого-епідеміологічних досліджень шкідливих для людини бактерій, які стають стійкими до антибіотиків".

Раніше подібним чином стежили за пересуванням мандрівників по світу (адже люди переносять в собі безліч мікроорганізмів). Група Северинова виявила інший шлях, яким бактерії передають братися свої спогади.

Thermus thermophilus.

"Наші дослідження показують, що повинен існувати спеціальний масштабний механізм, завдяки якому відбувається обмін генами між бактеріями, що живуть в абсолютно різних і віддалених один від одного місцях. Оскільки досліджувані нами бактерії живуть у дуже гарячій воді (близько 71 градуса за Цельсієм), неможливо уявити собі, щоб люди, птахи або тварини були їх переносниками. Вони повинні переміщатися повітрям. Необхідно, щоб цей рух був широкомасштабним, щоб бактерії з абсолютно різних місць мали ідентичні або схожі характеристики", - зазначив учений.

Вулкан Везувій

Нагадаємо, бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають більш стійкими до сучасних антибіотиків

Як повідомляв портал "Знай.uа", які бактерії мешкають на нашому взутті

"Знай.uа" писав, команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису