Нову форму океанічної життя вдалося знайти американським дослідникам з Вашингтонського університету в Сіетлі. Як зазначають фахівці, вони натрапили на досить незвичайні мікроорганізми в зоні кисневого мінімуму на глибинах від 200 до 1000 метрів. Вчені беруть проби води в Тихому океані. Про це повідомляє Science Alert.

Витривалі мікроорганізми були виявлені в Тихому океані біля узбережжя Мексики у клаптику води, класифікованій як безкиснева. Проаналізувавши їх ДНК, вченим вдалося з'ясувати, що одноклітинні отримують енергію для життєдіяльності з миш'яку.

Зазвичай за відсутності кисню організми використовують окислені сполуки сірки і азоту. Однак, виявлені одноклітинні використовують для життя окислені сполуки миш'яку, отруйної для людей і тварин.

Мікроорганізми, виявлені у воді, ймовірно, мають віддалене відношення до мікробів, дихаючих миш'яком, які виявлені в гарячих джерелах чи брудних місцях на суші.

Популярні новини зараз
"Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Як підкреслюють експерти, подібні організми були відомі раніше, але їх не знаходили в океані. Вчені вважають, що стародавні організми використовували цю отруту для дихання, коли на Землі було мало кисню. Стародавня стратегія виживання все ще використовується в районах з низьким вмістом кисню в морській середовищі.

Цікаво, що дихаючі миш'яком одноклітинні становлять приблизно 1% морських мікроорганізмів.

Зміна клімату може зробити так, що зон, де недостатньо килорода, стане більше, і організми, дихаючі миш'яком, стануть більш поширені.

Зараз вчені вивчають геном знайдених мікроорганізмів, щоб зрозуміти, чим ще ті відрізняються від організмів, які використовують кисень.

Нагадаємо, британським дослідникам з Університетського коледжу Лондона вдалося зняти цікавий процес, що відбувається в організмі людини. Вони зафіксували, як імунна система вбиває бактерії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені виявили унікальний дар природи. Нова знахідка вчених є практично безцінною, це має побачити кожен.

Також "Знай.uа" писав, в Маріанській западині знайшли живих істот, пожирають нафту.