Восени в Україні може подорожчати на 1 гривню за літр бензин марки А-95. Якщо долар продовжить зростати, ціна буде збільшуватися відповідно.

Про це повідомили експерти ринку "Обозревателю".

Так, за словами екс-президента Асоціації операторів ринку нафтопродуктів україни Леоніда Косянчука, бензин може подорожчати на 1,5-1,6%.

"Гривня втратила 5,3%, оптовий сегмент відреагував подорожчанням на 4,5%. Це нормально, дуже велика валютна складова. А роздрібний ринок відреагував лише на 2,9%. Тобто ще на 1,5-1,6% може подорожчати бензин на АЗС" Леонід Косянчук

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

У той же час аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко вважає: якщо зараз бензин марки А-95 продається приблизно за ціною 31 грн/л, восени його вартість збільшиться до 32 грн/л.

"Сприяти цьому буде зниження курсу гривні в осінній період. У теж час, у разі зростання ціни на нафту на світовому ринку, підвищаться ціни і в роздробі" Максим Пархоменко

Конянчук пояснив, що мережі автозаправних станцій заробляють в першу чергу на великих обсягах продажів. Є умовно постійні витрати, такі як зміст самих мереж, зарплати працівникам, податки, транспортування і т. д. Все це безпосередньо впливає на вартість бензину. Чим менше палива продається, тим більшими будуть ціни.

Нагадаємо, що фахівці канадської компанії Carbon Engineering розробили метод, що дозволяє добувати вуглекислий газ безпосередньо з атмосфери з допомогою циклу хімічних реакцій. За словами творців технології, її відмінна риса — невисокі витрати порівняно з іншими методами. Опис процесу опубліковано в журналі Joule.

Вуглекислий газ, отриманий за допомогою нової технології, зможе стати основою палива. Сьогодні існують кілька методів отримання палива з CO2: для цього використовують особливі мембрани, що дозволяють розділити кисень і чадний газ, а також спеціально розроблені каталізатори.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", з 1 вересня кияни будуть отримувати оновлені "платіжки за комунальні послуги ― в них окремо винесуть вартість вивезення побутових відходів.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що нещодавно Кабінет міністрів скасував процедуру зняття транспортного засобу з обліку при його продажу.