"Не хотів йти!" За що Кремль вніс Захарченка в "чорний список"
Екс-ватажок "ДНР" Олександр Захарченко загинув миттєво - вибухом, який прогримів в кафе "Сепар" в Донецьку, йому практично розірвало голову. Разом з терористом помер також його охоронець; серед поранених - "міністр" по доходів і зборів "республіки" Олександр Тимофєєв, він же права рука Захарченко та його найближчий партнер. Вони разом приїхали поминати покійного "героя" ДНР "Йосипа Кобзона.

Представники так званої Донецької народної республіки, назвали подію терактом і за традицією поклали відповідальність на українських силовиків. Оперативно коментували загибель ватажка "ДНР" і в російському МЗС, Держдумі; не кинути на призволяще населення Донбасу пообіцяв і президент Володимир Путін.
Загибель Захарченко продовжує низку загадкових смертей сепаратистських ватажків, які гинуть "від рук українських диверсантів" у тилу. Причому в перші роки "російської весни" українські диверсанти вибирали, якщо вірити терористам, свої цілі впритул до російського кордону - в "ЛНР". Так загинули командири Мозговий, Іщенко і Дремов. Підконтрольні убитим угруповання вливалися в об'єднані корпусу, створені російськими військовими фахівцями, а на самих територіях не припинялися міжусобиці.

"Не хотів йти!" За що Кремль вніс Захарченка в "чорний список"
Пізніше "українські диверсанти" стали наводити порядки вже в "ДНР" - так нібито було вбито Моторолу і Гіві.

Втім, іноді "диверсії" закінчуються безкровно - наприклад, так було у випадку зі поваленням глави "ЛНР" Ігоря Плотницького, якого в Луганську назвали українським шпигуном. Проте він встиг втекти до Росії і врятувався. Кажуть, якщо б помер, залишився б героєм, а не шпигуном.

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Що до Захарченка, то широкій аудиторії він запам'ятається як ватажок терористів, який не боявся "виходити до народу і був близький до простої людини". У червні 2015 року перед будинком уряду "ДНР" проходив антивоєнний мітинг жителів Київського району. Люди вимагали вивести техніку з житлових масивів і воювати подалі від міста. В оточенні обуреної юрби Захарченко виглядав розгублено, його перебивали і затикали. Врешті-решт він встиг сказати, що за день війна закінчитися не може, треба потерпіти, і в кортежі чорних "Лексусів" стрімко покинув мітинг. Тим же днем ​​Захарченко оголосив, що антивоєнна демонстрація була організована силами ззовні і до волі народу не має ніякого відношення.

Біографія цієї людини примітна ще й тим, що він не мав ніякого відношення до військової служби, а вся його кар'єра була пов'язана з торгівлею. Одночасно очолював донецьку філію харківської бійцівської організації "Оплот". У травні 2014 роки після захоплення бойовиками "російської весни" Донецької обладміністрації, члени його організації "взяли під охорону" будівлю мерії, а також офіс мільярдера Ріната Ахметова. В одному з інтерв'ю майбутній глава "ДНР", представившись тоді Захарченко Сашею, сказав, що "це для безпечної роботи стратегічних установ". "Більше не коментую, - говорив він. - Давайте почекаємо. Кожен день йдуть переговори, скоро все стане ясно, ви самі побачите, шо загадувати".

І дійсно. Весняні протести в Донецьку в 2014 році почали переходити під контроль російських кураторів. Самому Захарченко, за фактом ще в травні 2014 го працював на Ахметова, запропонували господаря побільше. Незабаром після загибелі малайзійського "Боїнга" у відставку пішов "прем'єр-міністр" "ДНР" Бородай, а Захарченко став "главою республіки" і повісив у своєму кабінеті портрет Путіна.
"Не хотів йти!" За що Кремль вніс Захарченка в "чорний список"
Повноваження його багато в чому були номінальні - особливо в питаннях війни і миру, які вирішувалися виключно в Москві. У підпорядкуванні ж Захарченка залишалися лише "господарські аспекти" місцевої напівкримінальної економіки.

Під керівництвом Захарченко діяла воєнізоване угрупування - "Республіканська гвардія", заснована на базі місцевого "Оплота". Після об'єднання в 2015-2016 роках збройних угруповань "ДНР" і "ЛНР" в єдині армійські корпуси, гвардія залишалася єдиним великим формуванням, що не підконтрольним російським військовим кураторам. Чи не контролювала Москва і численні відомчі служби безпеки і охорони - такі були майже при кожному "міністерстві" в "ДНР".
"За рознарядкою": розкрита таємниця ажіотажу на похоронах Захарченка.

Наприклад, в складі "міністерства" по доходах і зборів того ж Ташкента, Мінтрансу і генпрокуратури. А місцеві називали ці відомчі армії "спецназом з відбирання власності". В останні роки з Донецька
приходило чимало новин про те, як спецназ Ташкента штурмує офіси місцевих фірм, фабрики і магазини, скаржився на Ташкента і "донецький народний губернатор" Павло Губарєв.

На початку липня Москва зажадала розформувати відомчі угруповання і віддати всю зброю армії. У самому Донецьку новину сприйняли як сигнал про швидку відставку Захарченка, повноваження якого закінчувалися цієї осені. Але, як кажуть в Донецьку, йти Захарченка зовсім не хотів.
Розповідають, що невдоволенні поведінкою Захарченка збиралося в Москві весь останній рік і було пов'язано в першу чергу з "ненаситністю" керівництва "ДНР". У зв'язку з ослабленням головного донбаського куратора в Кремлі Владислава Суркова (про його відставку говорять з травня) Захарченко міг позбутися єдиною захисту. В руках "ненаситної" пари Захарченко-Тимофєєв були сконцентровані майже всі прибуткові бізнеси "республіки".
"Не хотів йти!" За що Кремль вніс Захарченка в "чорний список".

Під контролем Ташкента був видобуток коксівного вугілля і антрациту, а також їх транспортування в Росію - в якості російської сировини це вугілля потім повертався на Україну (металургія і більшість ТЕЦ країни можуть працювати виключно на вугіллі з Донбасу). За свої нехитрі послуги Ташкент стягував "мито", яку в кінцевому рахунку оплачували українські споживачі.

Що почалося в останні два роки відновлення економіки України сильно збільшило потреби країни у власному вугіллі, що позначилося на товарообігу з Росією. Після драматичного падіння в перші роки війни (з 28 млрд доларів в 2014 році до 10 млрд в 2016-м) зростання на 28% виникло в 2017-м, а за перше півріччя 2018 го товарообіг збільшився відразу на 30%. Як кажуть в Донецьку, Тимофєєв бажав отримувати "комісійні", пропорційні обороту.
Однак нова економічна ситуація приваблювала не тільки Тимофєєва і Захарченка, а й зав'язані на реекспортній схемі російські спецслужби, структури Януковичів і їх "гаманця" Сергія Курченко. "Пиріг різко став великим, і всі хочуть собі більшу частину, а не цивілізовано ділитися, - розповів один з колишніх лідерів проекту" Новоросія ". - Для Баті ж (прізвисько Захарченка) і Ташкента конфліктувати з великими рибами було не по зубам ".

Втім, відхід з життя одіозного Захарченка може мати і важливі політичні наслідки.
Його смерть викликала в офіційній Москві більше обурення, ніж вбивства куди більш відомих донецьких "народних командирів" Мотороли (підірваний невідомими в ліфті в будинку, де жив) і Гіві (убитий невідомими з вогнемета в робочому кабінеті).

Хоча треба зазначити, що офіціозну скорботу Захарченку віддають за формальним статусом: разом з Плотницьким він підписував Мінські угоди про примирення, зобов'язуючись їх виконувати. Видалення обох підписантів, здавалося б, ставить під загрозу і самі угоди, які і так не реалізуються практично ні по одному пункту. Однак відхід фігур, які асоціювалися з війною і непримиренним сепаратизмом, може дати Мінську новий шанс, і в першу чергу - шанс політичної частини угод.
По обидва боки розмежування відбувається видалення найбільш одіозних осіб і угруповань. Скорочується присутність добровольчих батальйонів і на українській стороні. Увечері в п'ятницю, вже через три години після вбивства Захарченка, про необхідність "підтвердити готовність російської сторони до конструктивної розмови" заявив, наприклад, посол Росії в США Анатолій Антонов, який повідомив, що чекає тепер зустрічі зі спецпредставником США по Україні Куртом Волкером.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, прес-секретар глави Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що ватажок "ДНР" Олександр Захарченко був "зрадницьки убитий".
Як повідомляв "Знай.uа", що "похований" Ташкент повстав з мертвих і прийшов на прощання з Захарченко.
Раніше "Знай.uа" писав, що бойовик розповів, як вбили Захарченка.