Велика палата відхилила апеляцію Пенсійного фонду, залишаючи чинним рішення суду першої інстанції, за яким припинення виплат пенсій переселенцям з підстав, не передбачених законом, є неправомірним.

Про це зазначають ЗМІ.

Показова справа

Варто відзначити, що відразу ж після припинення виплат пенсії переселенцям з Донбасу, більшість з них відразу ж пішли до суду, де намагались довести незаконність дій пенсійного фонду, який в одностороньому режимі заблокував всі виплати.

Це так звана показова справа, розповіла координаторка з адвокації організації Право на захист та ініціатор судового процесу Дарина Толкач. По усіх таких позовам до органів Пенсійного фонду ухвалюватимуть аналогічні рішення.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Пенсії від окупанта

Згідно зі статтями 80 і 82 закону Про пенсійне забезпечення, пенсії нараховують і виплачують за місцем реєстрації. Верховна Рада України ухвалила закон про деокупацію, де Росію визнано країною-окупантом.

Так, у Пенсійному фонді на свій захист навели позицію Женевської конвенції у якій прямо визначено, що "країна-окупант бере на себе тягар соціально-економічного забезпечення окупованих територій, зокрема, виплату пенсій, соціальних нарахувань".

У Мінсоцполітики розробляють нормативний акт, що гарантуватиме виплату пенсій жителям окупованих територій.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева зауважив, що питання виплати пенсій жителям окупованих територій є частиною Мінських угод, пункт 8. Київ не зможе поновити соціальні виплати на непідконтрольних йому територіях Донбасу, допоки не буде виконано перші 7 пунктів Мінських угод, аби уникнути зловживань у сфері соцвиплат.

Виплати на підконтрольній території

Разом з тим міністр соціальної політики України відразу ж пообіцяв юридивно врегулювати виплату пенсій вимушеним переселенцям.

У свою чергу співзасновник гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес зазначив, що пекреважна більшість вимушених переселенців з окупованих територій не можуть собі дозволити пенсій, адже адже це обходиться значно дорожче, ніж пенсія розміром у 2,5 тис. грн.

За даними Мінсоцполітики, в Україні офіційно зареєстровано понад 1,5 млн переселенців з анексованого Криму та окупованого Донбасу.

Як переселенці з Донбасу добиваються своїх пенсій, яких їх позбавили через підозри СБУ

Нагадаємо, українські чинуші перевиконали план з "піклування" про переселенців.

Як повідомляє "Знай.ua", чинуші вирішили перерахувати пенсії українців.

Також "Знай.ua" писав, що нещадні злидні українських пенсіонерів показали одним відео.