Літо вже давно минуло, відпустки позаду, а українцям досі важко влитися у звичний робочий режим. Аби адаптація була простішою та швидшою слід дотримуватися простих правил відпочинку, зокрема – здорового сну. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.


Дайте очам відпочити


Протягом робочого дня наш зір страждає від надмірної кількості штучного світла, що негативно позначиться на організмі вночі. Все тому, що зменшується кількість мелатоніну – гормону здорового сну, який, за даними вчених, найбільш сильно впливає на нас. Тому краще ввечері відкласти смартфони подалі і по можливості менше дивитися телевізор.


Слухати класичну музику


Супрун нагадала, що саме класика володіє повільним ритмом – від 60 до 80 ударів на хвилину, допомагає швидше заснути. Слухати бажано не одразу перед сном, а десь за 30-45 хвилин. Окрім покращення якості сну, музика сприяє послабленню симптомів тривожності та депресії.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще


Вмикаємо фантазію


Рахувати овечок чи слоненят – марна справа, краще візуалізувати у своєму мозку те місце, де ви найбільше хотіли б бути у цей момент. Так можна відволіктися від зайвих думок та розслабитися. В дослідженні, люди, які застосовували візуалізацію та страждали на безсоння, засинали на 20 хвилин швидше, ніж ті, що цього не робили.


Тримайте ноги у теплі


Золоте правило всіх бабусь та мам, яке, до речі, ніколи не втратить своєї актуальності.

"Наше тіло охолоджується завдяки процесу терморегуляції, коли ми засинаємо....зігрівання кінцівок, сприяє оптимальному процесу терморегуляції та посилює загальні втрати тепла тілом. Ви можете одягнути шкарпетки або ж зробити теплу ванну для ніг, щоб швидше заснути", - зазначає Супрун.


Правильне харчування


Уникайте кофеїну, протягом 6 годин до сну, алкоголю (протягом 4 годин до сну) та великої кількості їжі перед сном. Куріння також може вплинути негативно на якість сну та швидкість засинання.


Читайте перед сном


Чудовий прийом, який допоможе відчути сонливість. Краще читати друковану книжку, аніж на телефоні чи іншому ґаджеті. Додаткове світло не сприятиме швидкому засинанню.


Дивіться: поради лікарів для здорового сну


Нагадаємо, вчені розвіяли головний жіночий міф про харчування.
Як повідомляв Знай.ua, у Європі зафіксували спалах смертельної хвороби, що прийшла з Африки.
Також Знай.ua писав, Супрун знайшла альтернативу дієтам та виснажливим тренуванням.