Багато українців з хвилюванням спостерігають за постійними стрибками на валютному ринку.

Не так давно експерти розповіли про те, що покупці долара активізувалися і його курс став уповільнювати своє падіння.

рахунок

Про це детально розповів UBR.

Таким чином, якщо ще 10-11 вересня він втратив сукупно 19 копійок, то 12-го - лише 2.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось
Показати ще

13 вересня вже з'явилася новина про те, що міжбанк закрився в рамках 28,06-28,08 грн ./$. Про це повідомив UBR.ua начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Новина Гриненко дивує, адже на відкритті безготівкових торгів домінували продавці, які заливали ринок доларом, і котирування провалювалися до 28,01 грн ./$. Скарбники передчували штурм 28,0 грн ./$ і появи Нацбанку з покупками валюти на цій позначці.

фінансист

Однак ситуація обернулася зовсім по-іншому - з'явився великий банк з іноземним капіталом і став жваво закуповуватися доларом, подейкують, що це може бути Альфа-Банк.

Багато хто вважає, що саме через його активності «американець» подорожчав під вечір. Незважаючи на те, що в цілому на ринку з цього трагедії не роблять, відзначаючи різні течії на торгах.

Як додав директор казначейства банку Кредит Дніпро Олег Курінний в коментарі для UBR.ua:

Різноспрямовані тренди сьогоднішніх торгів обумовлені ситуативними інтересами великих гравців ринку. Експортерів, що продають валюту для поточних господарських потреб, а також імпортерів, оперативно закривають контракти на локальному просідання курсу долара. І звичайно ж ряду банків, що володіють значними залишками на коррахунках для покупки валюти на позицію і під заявки клієнтів

фінансисти

І відразу уточнив ситуацію з гривневою ліквідністю. За його словами, залишки банків на коррахунках в НБУ в середу збільшилися на 1,9 млрд. Грн. (До 56,4 млрд. грн.), А обсяг ліквідності, мобілізованою регулятором через депозитні сертифікати, знизився на 1,3 млрд. грн. (До 19,5 млрд. грн.).

Така ситуація на валютному ринку говорить тільки про одне - вони не вірять в глибоку просідання курсу нижче 28,0 грн ./$ і чекають його нові скачки вгору. Тому-то зараз і закуповуються «американцем» - щоб потім на зростанні його дорожче перепродати.

Швидше за все після виплат Держказначейством відшкодувань по ПДВ, коли у імпортерів з'явиться більше гривні для придбань.

За таких умов головними продавцями долара, за словами скарбників, в середу були агровиробники. Металурги, які ще вчора торгували з ними нарівні, сьогодні скоротили свої валютні продажу.

Гриненко додав:

Сільгоспвиробники продовжать активно продавати долар до кінця цього тижня, а може ще й весь наступний».Поки що безготівковий продаж «американця» три дні поспіль надихнув учасників готівкового ринку

долар

Вони стали рішучіше опускати вартість долара в касах.

Його мінімальна вартість на продаж людям 12 вересня впала відразу на 10 копійок - до 28,02 грн ./$. Правда, її ставила лише одна структура - Траст Капітал.

У той же час середній курсовий коридор втратив лише 5 копійок і закріпився в рамках 28,15-28,25 грн ./$.

У ньому працювали Приватбанк, Альфа-Банк, ТАСкомбанк, Укрексімбанк, Промінвестбанк, ОТП Банк, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль, Кредобанк, УкрСиббанк. При цьому викуповували фінансисти валюту у населення в рамках 27,65-28,09 грн./$.

Банкіри не змогли однозначно відповісти на ключове питання сьогоднішнього міжбанку - завершили чи банки сьогодні основні закупівлі долара або частина попиту перенеслася на завтра?

Хоча від відповіді на нього безпосередньо залежали прогнози. Правда, більшість же сподівається на те, що банки та імпортери вдосталь наситилися валютою, і не стануть під кінець тижня тиснути на курс.

банк

За словами Гриненко:

Швидше за все 13 вересня міжбанк буде стартувати в рамках 28,05-28,10 грн ./$, і далі все дивитимуться на обсяги продажів експортерів. Хоча, думаю, валютний курс ще може «сходити вниз». У той же час песимістичні прогнози на четвер приготував Олег Курінний, який чекає торгівлю в рамках 28,1-28,2 грн ./$

Що ж, будемо тримати руку на пульсі та чекати новин.

Нагадаємо, вже відомо офіційний курс іноземних валют Національного банку України (НБУ) на четвер, 13 вересня. Так, курс долара порівняно з показниками у середу, 12 вересня, впав на 28,02 гривень. Про це повідомляє прес-служба офіційного регулятора.

Як повідомляв Znaj.ua, у Національному банку України заявили, що протягом I - IV кварталу 2019 року інфляція повинна значно знизитись.

Також Znaj.ua писав про те, що днями Національний банк України оприлюднив поквартальний прогноз інфляції і цін на прийдешній рік.