Конфлікт навколо теми автокефалії для України не вщухає.

Цього разу керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній (Паканич) повідомив про те, що його церква не визнає помісну Українську православну церкву, коли їй буде надано томос про автокефалію.

Антоній

Про таку заяву представника УПЦ МП стало відомо після інтерв'ю для грецького агентства церковних новин Ромфея, переклад якого доступний на сайті УПЦ МП.

Як повідомляє джерело, Антоній заявив, що Вселенський патріарх Варфоломій "компрометує себе в очах нашого віруючого народу, нашого духовенства та архієреїв".

Популярні новини зараз
Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

УПЦ КП

За словами митрополита:

Наша Церква не визнає ці дії і не послужить з новою церквою (в редакції УПЦ МП це слово написано в лапках). Церква - це велика духовна родина, це означає, що більшість наших вірних і парафій залишаться в лоні канонічної Церкви, не змінять своїм пастирям, яких люблять і за якими слідують. Деякі підуть, але не багато, підуть головним чином проблемні

УПЦ МП

Крім того, служитель вже попередив про можливе виникнення конфліктів із захопленнями храмів, "як на початку 90-х років минулого століття, коли стався розкол".

До слова, процес створення єдиної незалежної церкви розпочався в Україні.

Про це повідомляє італійське католицьке видання SIR, посилаючись на заяву представника Константинопольського патріархату митрополита Галльського Еммануїла.

Томос для України

"Можу підтвердити, що Вселенський патріархат (Константинопольський), при усвідомленні всієї своєї відповідальності як материнської церкви та враховуючи прохання з боку самих українців, після поглибленого вивчення питання, ухвалила рішення розпочати процес надання автокефалії православній церкві в Україні і вважає це рішення спрямованим на подолання розділення православних в цій країні", — сказав священнослужитель.

Відповідаючи на питання про недавнє призначення екзархів (посланці Константинопольського патріархату в Україні, яка, на думку московських священиків, є її "канонічною територією"), патріарх заявив, що їм слід "відкрити шлях до автокефалії", але при цьому не забувати про зобов'язання "служити єдності церкви".

служителі

"Їхнє основне завдання — налагоджувати контакти, наводити мости і просувати діалог, що в підсумку повинно сприяти побудові місцевої незалежної церкви", — сказав митрополит Еммануїл.

служителі

Нагадаємо, днями Білоруська православна церква (Білоруський екзархат Московського патріархату) висловила обурення через рішення Константинополя з питання про надання Томоса Україні.

Як повідомляв Znaj.ua, митрополит Гальський Еммануїл розповів, що у Вселенському патріархаті відбулось призначення екзархів до України для виконання конкретних завдань.

Також Znaj.ua писав про те, що настоятель Десятинного монастиря Гедеон відправив листа з погрозами Генеральному директорові Національного музею історії України Тетяні Сосновській. Священнослужитель УПЦ МП не збирається поступатися у конфлікті, який розгорівся через фундамент каплиці-самобуду.