Вселенський Патріарх не визнає московської церковної юрисдикції над Україною.

Ключові пункти з промови Вселенського Патріарха Варфоломія на Синаксі, які стосуються українського питання:

«Українські абзаци» з Доповіді Патріарха Варфоломія на Синаксі: Як би не бажали певні особи прикрасити ситуацію в...

Posted by Євстратій Зоря on Monday, 3 September 2018

1. Перенесення місця перебування митрополитів Київських на початку XIV ст. до Москви відбулося без благословення Матері Церкви Константинопольської і побожний український народ не раз робив кроки до усунення з-під влади Москви.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

2. Патріархат у Москві був проголошений без включення до нього Київської Митрополії.

3. Лист 1686 р. був наданий під тиском і через обставини, і в ньому йшлося лише про надання дозволу (вжите англійське слово "ліцензія") Московському патріарху посвідчувати Київського митрополита. Але цей митрополит мав і надалі визнавати Вселенського Патріарха як свого главу і перебувати в його юрисдикції, про що мало свідчити згадування імені Вселенського Патріарха за богослужінням. Ці умови не були дотримані.

Автокефалія
Автокефалія

4. Ніяких інших документів, які б свідчили про "повну передачу" Київської Митрополії в юрисдикцію Московського Патріархату, не відомо.

5. Вселенський Патріархат терпеливо ставився до порушення його прав, але це не означає згоду з таким порушенням чи що воно стало законною справою.

6. Всім відомі церковні проблеми в Україні і Російська Церква одна несе відповідальність за них. А тому, як причина проблем, вона не може бути тим, хто їх вирішить.

7. Питання також потребує дій Вселенського Патріарха ще й тому, що до нього з проханням про це зверталася і влада Україні, і (дослівно) "Патріарх" Філарет Київський.

Нагадаємо, якщо розірветься взаємодія з Константинополем через Томосу про автокефалію для України всі храми РПЦ МП в державі перестануть бути канонічними.

Як раніше передавав портал "Знай.ua", глава відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон назвав неправомірною спробу Константинопольського патріархату повернути Українську церкву під своє управління.

Також портал "Знай.ua" писав про те, що патріарх Варфоломій поставив Кирила на місце.