Ще зовсім недавно Знай.ua повідомляв про отруєння майже ста осіб у Києві шаурмою. Тоді багато постраждалих отримали нудоту і діарею, а різні спецслужби стали на камеру проводити рейди у продавців вуличної їжі, хоча, як тільки вони йшли, підприємці продовжували свою діяльність.

Зараз ситуація набагато страшніша і небезпечніше, тому що почали страждати діти. І справа не в горезвісній шаурмі або простроченому майонезі, біда полягає в тому, що у жодної школі чи дитячому таборі не можна бути впевненим у якості їжі і санітарних нормах.

Трагічна смерть

На жаль, є вже і летальний випадок. 8-річна Маргарита Лукашук, яка останні два місяці перебувала в комі, померла, так і не прийшовши до тями. Причиною смерті, за висновками експертів, стало отруєння йогуртом, який неправильно зберігали вихователі в дитячому таборі «Славутич».

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

«Є висновок медексперта, - повідомив голова Київської обласної держадміністрації Олександр Горган. - Розтин підтвердив: смерть дитини була обумовлена отруєнням, яке сталося 2 липня в оздоровчому таборі «Славутич». У зв'язку зі смертю дитини піднімалося питання про зміну кваліфікації злочину».

Про те, що отруєння дітей - це вже не форс-мажор, а норма, говорять цифри. Тільки за минуле літо було зафіксовано кілька подібних інцидентів по всій Україні.

Перерахуємо найгучніші: в червні в оздоровчому комплексі "Маяк" Запорізької області через спалах кишкової інфекції захворіло 28 дітей, 10 липня в Яремче в готелі "Водоспад" отруїлися 11 дітей, 16 липня в дитячому оздоровчому таборі "Орлятко" Донецької області у лікарню потрапило 84 дитини, 22 липня в Одесі в дитячому садку N135 отруїлося 50 дітей, 31 серпня в спортивно-оздоровчому комплексі «Вижниці» Чернівецької області отруїлися 14 вихованців.

Нудота і галюцинації

З початком шкільного року, ця напасть перемістилася до навчальних закладів. 13 вересня в Дніпрі в школі №62 отруїлося 18 дітей. Причому крім нудоти, у деяких дітей спостерігалися галюцинації.

«В реанімації, на щастя, нікого немає. Стан здоров'я дітей - стабільний. Деякі діти отримують внутрішньовенне лікування. Попередній діагноз лікарів: гостра кишкова інфекція і гастроентерит», - відзвітувала головний спеціаліст відділу первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров'я населення Дніпровського міськради Наталія Мороз.

Знай.ua зв'язався з мером Дніпра Борисом Філатовим, щоб дізнатися, як він розцінює це масове отруєння, але чиновник не зміг нічого сказати з цього приводу.

«З фонду мера будуть внесені гроші на лікування цих дітей. Також винні понесуть покарання », - лише сказав градончальнік.

На даний момент до 21 вересня школу закрили на карантин.

Хто винен?

Такі часті отруєння дітей у школах і таборах і особливо смерть маленької дівчинки, не на жарт стривожили батьків. Вони не знають, як можна захистити свою дитину від подібної напасті там, де апріорі цього не повинно відбуватися.

«Потрібно проводити реформу в сфері захисту прав споживачів, - саме в цьому корінь зла бачить виконавчий директор ГО «Союз споживачів України» Максим Несміянов. - Поки цього не станеться, нічого не зміниться, і діти будуть труїтися».

За його словами, зараз перевірки в таборах і шкільних закладах проходять для галочки, ніхто скрупульозно не шукає порушення і не замислюється про наслідки.

«Кадри некваліфіковані, фахівці давно пішли зі служби через сміховинні заробітні плати, - повідомив він Знай.ua. - 70 відсотків санітарних книжок у нашій країні куплено! А держава в цьому випадку просто самоусунулася і вдає, що все добре».

Максим вважає, що є тільки один спосіб знизити кількість отруєнь.

«Якщо брати табори, то потрібно закрити всі 100 відсотків таборів, - упевнений експерт. - І потім по одному після ретельних перевірок відкривати. Адже це ми зараз дізнаємося, коли діти вчора отруїлися. Але ж наших дітей труять там кожен день. Труять і труять. Просто результати цього можуть бути видні пізніше».

Куди бігти?

Чиновники ж не поспішають різко висловлюватися з цього приводу. Хтось киває на в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, і їх зрозуміти можна, так як ось вже тривалий час, крім м'яко сказати дивних порад від неї у Facebook, нічого корисного вона не робить. Хтось у всьому звинувачує недобросовісних постачальників продуктів харчування. Але загального винуватця ніхто назвати не може або не хоче.

«Зазвичай у таких випадках розслідування триває від 5 днів до двох тижнів, - розповіли нам в прес-службі Держпродспожівслужби. - Державний інспектор може зупинити діяльність закладу на 10 діб з наступною передачею справи до суду».

Ну, і найголовніша порада, яку можуть дати чиновники, якщо ваші діти отруїлися в таборі, така же, як і у всіх бюрократичних організацій.

«Звертайтеся до регіональних управлінь Дрежпродпотребслужби. На місці вам повинні допомогти», - кажуть вони.

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв про те, що в київських садках дітей годують гниллю.