Експерти зясували, як українські громадяни, працюючи в сусідній державі, латають діри у її економіці.

Про це пише Politeka.

На сьогоднішній день майже півмільйона українських заробітчан, роюлячи внески, згадно з польськими законами, поповнюють Фонд соціального страхування з якого поляки отримують пенсії та іншу фінансову допомогу.

Це найбільший показник серед усіх мігрантів у Польщі, що сплачують внески.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

В цьому році вперше в історії Закладу соціального страхування Польші (ZUS) до нього сплачують внески більше ніж пів мільйона іноземців.

"541 тисяча осіб, більшість з яких українці (403 тисячі), поповнюють Фонд соціального страхування (FUS), з якого поляки отримують, зокрема, пенсії та фінансову допомогу. Таким чином іноземці допомагають латати діру у пенсійній системі Польщі" – йдеться в повідомленні.

заробітчани

Варто дододати, що минулого року цей показник був у півтора рази меншим - всього 270 тисяч наших громадян робили подібні внески.

Крім українців, найбільше внесків сплачують білоруси – 29,5 тисяч, в’єтнамці – понад 8 тисяч, молдовани – 7,6 тисяч, китайці та індійці – по понад 5 тисяч, румуни та грузини.

У той же час польські експерти зазначають, що таким чином роюочі мігранти легалізують своє перебування в чужій країні.

Нагадаємо, експерти проаналізували та порівняли ринок праці в Європі. Так, згідно останніх даних, Чехія лідирує серед країн ЄС за кількістю вакансій. Так, якщо в середньому в ЄС у другому кварталі 2018 року кількість незайнятих робочих місць склало 2,2%, у Чехії цей показник зріс до 5,4%. Варто зазначити, що це найшвидший ріст серед усіх країн союзу.

Як повідомляв Знай.ua, стало відомо, як українці отримують карту поляка і що вона дає. За останній рік карту поляка отримало понад сто тисяч наших співвітчизників і ця цифра невпинно росте.

Також Знай.ua писав, що у той час, як український робітик став все більш затребуваним у Європі, поступово змінюються на краще і умови працевлашьування.